EU truer Polen med ’atombombe-paragraf'

ARTIKEL 7: EU-Kommissionen opfordrer Polen til at trække juridiske reformer tilbage, ellers risikerer landet at miste stemmeretten i EU’s Ministerråd.

BRUXELLES: Onsdag middag blev der skrevet historie i Bruxelles, da EU-Kommissionen besluttede at indlede en retsstatproces mod Polen.

Der er første gang, at EU indleder en sag mod et medlemsland for brud på EU’s fælles værdier.

En proces, der med artikel 7 i Lissabon-traktaten i sidste ende kan betyde, at EU vil gøre brug af den såkaldte ’atombombe’, der kan koste Polen sin stemmeret i EU.

”Det er med tungt hjerte, at EU-Kommissionen har besluttet at indlede artikel 7-proceduren. Men kendsgerningerne giver os ikke noget valg,” siger Frans Timmermans, Kommissionens 1. næstformand, på et pressemøde onsdag.

”Jeg stod her i juli, hvor jeg klart sagde, at vi næsten var nået frem til en situation, hvor vi ville være nødt til at påberåbe os artikel 7. Siden da har situationen ikke forbedret sig. Den har forværret sig, og derfor har vi ikke noget valg. Vi er nødt til at gøre det her i dag.”

To års advarsler
Meldingen kommer, efter Kommissionen gennem de seneste to år gentagne gange har advaret og anmodet Polen om at præcisere ændringer i landets retssystem, så de lever op til EU’s retsstatsprincipper.

Senest er situationen blevet yderligere anspændt, efter at Polens parlament i sidste uge stemte to omstridte reformer af landets retssystem igennem. Med reformerne vil den polske regering få afgørende indflydelse på, hvem der bliver udnævnt som højesteretsdommere og dommere for de almindelige domstole i landet.

Dertil kommer, at EU-Kommissionen er bekymret for, at den polske regering har for stor kontrol over landets public service-medier.

Men eftersom Polen ikke har været interesseret i at indgå i dialog med EU eller rette op på de politiske beslutninger, truer Kommissionen nu med at tage de skrappere midler i brug for at få landet til at leve op til EU’s fælles regler.

Kræver enstemmighed
I første omgang er det en politisk advarsel om, at Polen skal genindføre domstolenes uafhængighed, men den kan i sidste ende koste medlemslandet dets stemmeret i EU’s Ministerråd, hvis landet ikke indfører EU’s påkrævede foranstaltninger inden for de næste tre måneder.

”Retsstaten er en forudsætning for et effektivt samarbejde mellem EU’s medlemslande. Det her handler ikke bare om Polen. Det handler om EU som helhed, og om hvem vi er. Hvis der er problemer med retsstaten i ét medlemsland, er det betænkeligt for alle medlemslande, og alle medlemslande skal forsøge at løse problemet i samarbejde med det berørte land,” siger Frans Timmermans og fortsætter:

”Derfor håber vi fortsat, at vi snart kan komme ind i en mere frugtbar dialog med de polske myndigheder.”

Det kræver dog enstemmighed blandt de øvrige EU-lande, hvis EU skal tage artikel 7 i anvendelse. Og det ser ikke ud til at ville ske lige foreløbig, da et af EU’s andre såkaldte problembørn, nemlig Ungarn, har meddelt, at landet er på Polens side.

Den ungarske premierminister, Viktor Orbán, er dog selv en upopulær herre hos EU-toppen i Bruxelles, fordi han blandt andet modsiger EU’s beslutninger om fordelingen af flygtninge.

På tide med handling
Med det nye skridt følger EU-Kommissionen op på Europa-Parlamentet, der i november opfordrede Kommissionen til at tage affære over for Polen og sanktionere landet.

Derfor kalder Europa-Parlamentets grønne gruppe det også på høje tid, at Kommissionen hæver stemmen over for medlemslandet.

"Vi er glade for, at EU-Kommissionen endelig fulgte vores gentagne opfordringer. De europæiske institutioner var alt for længe tålmodige med den polske regering, der afviklede retssystemet i landet. Demokrati og retsstatsprincipperne er ikke valgfrie for medlemslandene. Alle medlemsstater har forpligtet sig til disse grundlæggende principper, og ingen regering har ret til at fjerne dem,” siger gruppens to formænd, Ska Keller og Philippe Lamberts, i en pressemeddelelse.

De fastslår samtidig, at sagen mod Polen ikke er målrettet det polske folk, men regeringen, som ikke respekterer magtdelingen i landet, lyder det.

Næste skridt bliver, at Europa-Parlamentet og EU’s medlemslande skal afgøre, om Polen overtræder EU’s grundlæggende værdier.

Forrige artikel EU-Kommissionen i Danmark får ny pressechef EU-Kommissionen i Danmark får ny pressechef Næste artikel Vestager i Altingets podcast: ”Man kan godt komme til at føle sig lille og uden nogen form for kontrol” Vestager i Altingets podcast: ”Man kan godt komme til at føle sig lille og uden nogen form for kontrol”
Vestager: Vi står i en situation uden fortilfælde

Vestager: Vi står i en situation uden fortilfælde

INTERVIEW: Den menneskelige og økonomiske krise, som Europa befinder sig i lige nu, rammer så bredt og vilkårligt, at gamle dages holdninger til, hvad der kan gøres for at hjælpe lande i nød, må lægges til side, mener Danmarks EU-kommissær, Margrethe Vestager.