Bredt flertal vil ophæve den offentlige rejsesygesikring

REJSER: Finanslovsaftalen mellem VK og regeringen ophæver den offentlige rejsesygesikring. Danske statsborgere skal i stedet fremover kun have det blå EU-sygesikringskort. Ændringen giver en egenbetaling til danske rejsende.
Finansloven for 2014 lægger op til ændringer, når du skal rejse i EU-lande.
Finansloven for 2014 lægger op til ændringer, når du skal rejse i EU-lande.Foto: Kozumel/flickr
Morten Øyen
Danskere på rejse i EU vil i fremtiden ikke længere være dækket af det velkendte gule sygesikringskort. I hvert fald ikke, hvis den aftale om finansloven, som Venstre, Konservative og regeringen blev enige om tirsdag aften, også bliver vedtaget.

Ifølge aftalen vil ophævelsen af den offentlige rejsesygesikring spare staten for 80 millioner kroner om året fra 2015. Det er penge, som danske rejsende meget vel selv vil skulle til lommen for at betale i fremtiden.

"I fremtiden vil man kun have EU's blå sygesikringskort. Det betyder, at den offentlige rejsesygesikring i fremtiden ikke vil dække udgifterne for danskere ved sygdom og hospitalsbehandling i EU," siger underdirektør i brancheforeningen Forsikring & Pension Hans Reymann-Carlsen.

Og det skal danske rejsende være opmærksomme på, for det stiller én anderledes end i dag, hvis uheldet er ude på en rejse i et EU-land.

Dokumentation

Det betyder aftalen: 

· I dag får danske statsborgere via det gule sundhedskort dækket alle udgifter til læge, hospital og medicin ved akut opstået sygdom inden for den 1. måned af en rejse inden for EU/EØS.

· Danske statsborgere er i forvejen også dækket af EU's blå sygesikringskort, som giver ret til den sygehjælp, der bliver nødvendig under opholdet, på samme vilkår som borgerne i dette land.

· Fremover vil danske statsborgere fortsat have ret til sygehjælp på samme vilkår som borgerne i opholdslandet.

· Det betyder, at der er en egenbetaling for danske rejsende, hvis der er det for en borger i det land, som danskeren besøger.

· Vil man undgå evt. egenbetaling, skal man anskaffe sig en privat forsikring, ligesom man skal - og hele tiden har skullet - når det gælder rejser uden for EU.

Kilde: Sundhedsministeriet 


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00