Flere vælgere i tvivl om forsvarsforbehold

MÅLING: Danskernes opbakning til EU-forsvarsforbeholdet er begyndt at smuldre, samtidig med at debatten om forbeholdets skæbne intensiveres.

Valgplakater for et nej til retsforbeholdet ved EU-afstemningen den 3. december 2015.
Valgplakater for et nej til retsforbeholdet ved EU-afstemningen den 3. december 2015.Foto: Kim Haugaard / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Efter at have levet en mere eller mindre hensygnende tilværelse i mere end to årtier, så er det danske forbehold mod deltagelse i EU's forsvarssamarbejde i det seneste års tid for alvor kommet til debat. Samtidig er danskernes modstand mod at afskaffe forbeholdet begyndt at smuldre. Det viser en ny meningsmåling, Norstat har lavet for Altinget og Jyllands-Posten. Således vil 44 procent af danskerne bevare forsvarsforbeholdet. Det er en markant ændring i forhold til en lignende Norstat-måling fra maj sidste år. Her svarede 57 procent, at forbeholdet skulle bevares.

Den mindre opbakning til at bevare forbeholdet er dog ikke ensbetydende med, at ønsket om at afskaffe forbeholdet har vundet tilsvarende større opbakning. Således mener 28 procent i dag at forsvarsforbeholdet skal afskaffes. I maj sidste år gik 24 procent ind for en afskaffelse.

Til gengæld er der kommet flere tvivlere. Således ved 28 procent af danskerne ikke, hvad de skal mene om sagen. Det er ni procentpoint mere end i maj 2018, hvor 19 procent svarede ved ikke.

0:000:00