Flertal kræver grøn genopbygning af EU: ”Kan samle det europæiske projekt igen”

KLIMA: Ministre fra 17 lande støtter nu et krav til EU-Kommissionen, der skal sikre, at den grønne omstilling bliver central i den kommende økonomiske genopretning. Det kan gøre en mærkbar forskel, men kan også skabe konflikt, mener ekspert.

Dan Jørgensen i snak med den svenske miljøminister, Isabella Lövin, til højre og Hollands statssekretær for infrastruktur og miljø, Stientje van Veldhoven i midten. Både Sverige og Holland støtter opråbet til EU-Kommissionen, som Danmark er initiativtager til.
Dan Jørgensen i snak med den svenske miljøminister, Isabella Lövin, til højre og Hollands statssekretær for infrastruktur og miljø, Stientje van Veldhoven i midten. Både Sverige og Holland støtter opråbet til EU-Kommissionen, som Danmark er initiativtager til.Foto: Ministerrådet
Simon Holst Jensen
Fakta
Kvalificeret flertal i Ministerrådet
Langt de fleste beslutninger i Ministerrådet kan vedtages ved det, der hedder kvalificeret flertal. Her er det ikke nok, at over 50 procent af landene er for et forslag. I stedet kræver det to betingelser opfyldt:
  • 55 procent af medlemslandene skal stemme for. Det svarer til 15 af de 27 lande.
  • De lande, der stemmer for, skal repræsentere minimum 65 procent af EU’s befolkning.
Når der stemmes med kvalificeret flertal, arbejder man også med et blokerende mindretal. Det betyder, at hvis der er mindst fire lande, som tilsammen repræsenterer minimum 35 procent af EU’s befolkning, kan de blokere et forslag.
Reglen er lavet, så eksempelvis de tre største lande (Tyskland, Frankrig og Italien) ikke alene kan blokere et forslag. De skal altså have yderligere et land med, selvom de tre står for omkring 47 procent af EU’s samlede befolkning. 
De 17 lande, der står bag brevet til Kommissionen, repræsenterer 76 procent af befolkningen i EU. 

Kilde: Ministerrådet

Klimaminister Dan Jørgensen (S) glæder sig over den støt stigende opbakning til sin mærkesag om at få den grønne dagsorden arbejdet ind i genopretningen af Europa. Han tog initiativ til et fælles opråb til EU-Kommissionen før påske, og det er der nu ministre fra 17 lande, der har tilsluttet sig.

Virkelig glædeligt at 17 lande nu bakker op om det åbne brev, jeg på vegne af DK har taget initiativ til vedr. grøn genstart i EU https://t.co/RPN2xpzCbB #EUgreendeal #dkpol #eudk #dkgreen

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00