Fødevareministeriet gør klar til EU-formandskab

EU: Fødevareministeriet kommer til at spille en central rolle under det danske EU-formandskab i første halvår af 2012, hvor både den fælles landbrugspolitik og den fælles fiskeripolitik er på forhandlingsbordet. Fødevareministeriet er derfor allerede i fuld gang med forberedelserne.
Et af de helt store punkter på dagsordenen under det danske EU-formandskab bliver reformen af den fælles landbrugspolitik - CAP'en.
Et af de helt store punkter på dagsordenen under det danske EU-formandskab bliver reformen af den fælles landbrugspolitik - CAP'en.Foto: colourbox
Peter Baggesgaard Hansen
Fakta

Danmark er formand for EU fra 1. januar 2012 til 30. juni 2012.

Danmark har seks gange tidligere været formandsland, nemlig i 1973, 1978, 1982, 1987, 1993 og 2002.


Kilde: Folketingets EU-oplysning

Det kræver grundig forberedelse, når Danmark for sjette gang overtager EU-formandskabet til januar 2012. Og selvom der er mere end et halvt år til, at Danmark kan sætte sig i formandsstolen, så har Fødevareministeriet allerede været i gang med forberedelserne i næsten to år.

Fødevarepolitikken er et af de områder, som er mest styret fra EU. Fødevareministeriet vurderer, at op mod 80-90 procent af den danske fødevarepolitik udspringer af Bruxelles, hvor de to tunge poster er EU's fælles landbrugspolitik og fælles fiskeripolitik, som strækker sig helt tilbage til henholdsvis 1962 og 1983, og som dermed er blandt de første store områder, der blev harmoniseret i det europæiske fællesskab. 

Masser af arbejde
Det er derfor et ministerium, der ifølge chefkonsulent i Fødevareministeriets EU-koordinationskontor, Jesper Wulff Pedersen, i forvejen har stor erfaring med det europæiske arbejde:

0:000:00