Forbrugerrådet skal rådgive EU om omstridt frihandelsaftale

FRIHANDEL: Benedicte Federspiel fra Forbrugerrådet Tænk er udnævnt til en EU-ekspertgruppe, der skal sikre, at de igangværende forhandlinger med USA om en omfattende frihandelsaftale sker med inddragelse af borgere og interessenter.
Chefkonsulent i Forbrugerrådet Tænk Benedicte Federspiel har tidligere været meget kritisk over den manglende åbenhed i forhandlingerne om en frihandelsaftale mellem EU og USA. Nu får hun mulighed for at rådgive EU-Kommissionen om den.
Chefkonsulent i Forbrugerrådet Tænk Benedicte Federspiel har tidligere været meget kritisk over den manglende åbenhed i forhandlingerne om en frihandelsaftale mellem EU og USA. Nu får hun mulighed for at rådgive EU-Kommissionen om den.Foto: Forbrugerrådet
Rikke Albrechtsen

Vi går ind med åbent sind og håber på, at det ikke bare er for syns skyld, men at vi får en reel indsigt i, hvad der foregår.

Benedicte Federspiel
Chefkonsulent i Forbrugerrådet Tænk
Fakta

Frihandelsaftalen mellem EU og USA

Den såkaldte TTIP - Transatlantic Trade and Investment Partnership - skal få handlen mellem de økonomiske supermagter EU og USA til at flyde lettere. Det skal ske ved at fjerne told, tekniske handelshindringer og andre restriktioner og ved i højere grad at samordne standarder og godkendelsesprocedurer. 

Forhandlingerne om den nye frihandelsaftale blev skudt i gang i sommeren 2013. Det er håbet, at den kan være færdig med udgangen af 2014. 

BRUXELLES: Forhandlingerne mellem EU og USA om en omfattende frihandelsaftale har fået voldsom kritik for at være lukkede, uigennemsigtige og udemokratiske. Som modtræk nedsætter EU-Kommissionen nu en ekspertgruppe med blandt andet en repræsentant fra det danske Forbrugerrådet Tænk, der skal give rådgive EU's forhandlere.

Bredt udsnit af interesser
Chefkonsulent Benedicte Federspiel vil sammen med 13 andre repræsentanter fra fagforeninger, miljøorganisationer, folkesundhedsorganisationer, landbruget, industrien, banksektoren, fødevaresektoren med flere give sine input til Kommissionen.

"Gruppens råd vil hjælpe EU-Kommissionen med at sikre, at en fremtidig transatlantisk handelsaftale gør handlen mellem EU og USA lettere og kommer alle borgere i Europa til gode. Det brede udsnit af interesser, som medlemmerne repræsenterer, vil også hjælpe med at sikre, at EU's høje standarder for for eksempel forbruger- og miljøbeskyttelse bliver respekteret og opretholdt i forhandlingerne," skriver Kommissionen i en pressemeddelelse.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00