Debat

Forskeren forklarer: Rusland arbejder på at opbygge prorussisk koalition i Europa

Under krigen i Ukraine har der været afholdt en række prorussiske demonstrationer rundt i Europa. Her har både europæiske politikere, agenter fra Rusland og russiske mindretal spillet en rolle, skriver Christiern Santos Okholm. 

I Tyskland har man set en række prorussiske demonstrationer, der blandt andet arrangeres af landets betragtelige russiske mindretal, skriver Christiern Santos Okholm.
I Tyskland har man set en række prorussiske demonstrationer, der blandt andet arrangeres af landets betragtelige russiske mindretal, skriver Christiern Santos Okholm.Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
Christiern Santos Okholm
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

DR’s afsløringer af, hvordan demonstrationer i Europa kapres af russiske agenter, vidner om Kremls fortsatte forsøg på at påvirke europæiske publikummer. Historien skriver sig nemlig ind i en række forsøg på at udnytte europæiske frustrationer til at opgive støtten til Ukraine. For Ruslands propaganda har fortsat europæiske ører, hvis bare man taler det samme emotionelle sprog.

Det var netop ved at udnytte den økonomiske frustration, at 70000 tjekkere deltog i prorussiske demonstrationer i efteråret med krav om både afgang af den daværende regering, ophævelse af sanktioner rettet mod Rusland og opgivelsen af støtte til Ukraine.

Demonstrationerne var arrangeret af en interessant alliance af det stærkt højreorienterede parti SPD og det kommunistiske parti i Tjekkiet, der begge har tætte relationer til Rusland, har gentaget russisk propaganda om MH-17-nedskydningen og besøgt det okkuperede Krim.

I marts dukkede 10000 tjekkere op til lignende demonstrationer arrangeret af det nye tjekkiske parti PRO, der med sin regeringskritiske og prorussiske holdninger gentager samme krav. Denne gang blev 18 demonstranter arresteret, da de stødte sammen med tjekkisk politi i forsøget på at fjerne et Ukrainske flag fra nationalmuseets tag.

Forskeren forklarer - del 3

Russisk propaganda 

Efter Ruslands invasion af Ukraine sidste år valgte EU at blokere for adgangen til de to statskontrollerede russiske medier Sputnik og RT. Rusland er derfor blevet tvunget til at finde andre måder at sprede sit eget narrativ om krigen til de europæiske læsere.

Christiern Santos Okholm forklarer i tre indlæg, hvordan Rusland har tilpasset sin strategi for udbredelse af desinformation og propaganda til den nye situation.

Særligt I Tyskland har man set en række prorussiske demonstrationer, der blandt andet arrangeres af landets betragtelige russiske mindretal, men også forsøg fra russiske efterretningstjenester på at udnytte landets fredsbevægelse.

Opbygning af prorussisk koalition

The Washington Post kunne tidligere afsløre, hvordan russiske efterretningstjenester siden september har arbejdet for at opbygge en prorussisk koalition mellem det prorussiske parti AFD og Sarah Wagenknecht, den populære tidligere leder af det venstreorienterede parti Die Linke, der er blevet en prominent figur i den tyske fredsbevægelse.

AFD’s historiske støtte til Rusland er velkendt, og forrige september planlagde ledende medlemmer at besøge de besatte områder i Ukraine

Christiern Santos Okholm
Ph.d.-studerende, Det Europæiske Universitetsinstitut i Firenze

Ligesom den tjekkiske koalition lagde russiske statsaktører særligt vægt på fred og selvskadende sanktioner i sine kommunikation med begge parter.

AFD’s historiske støtte til Rusland er velkendt, og forrige september planlagde ledende medlemmer at besøge de besatte områder i Ukraine, samtidig med at Rusland holdte sine falske folkeafstemninger i samme områder.

Wagenknecht har med en mere venstreorienteret økonomisk politik og en stram udlændingepolitik oparbejdet en vis popularitet i Tyskland, der i dag ville give hende 19 procent af de tyske stemmer.

Selvom Wagenknecht har taget offentlig afstand til de invitationer, der er kommet fra AFD, opmuntrede partiet deres støtter til at deltage i den fredsdemonstration som Wagenknecht stod for i februar. Her dukkede 13000 tyskere op til et arrangement, som efterfølgende blev bredt kritiseret, der afviste Ruslands ansvar for krigen og placerede det hos Nato.

Hvilken rolle Kreml reelt spiller i forholdet mellem AFD og Wagenknecth forbliver dog uvist, men The Washington Posts afdækning af de subversive hensigter og forsøg vidner om, at sådan en koalition korrelerer med Kremls strategiske mål om en stærk antiukrainsk fredsbevægelse i Europa.

Ikke desto mindre vidner begge demonstrationer om, at der fortsat er et publikum for Ruslands fortælling om krigen. En fortælling, hvor Rusland kun kan reagere på vestlige provokationer og dermed fritstilles ethvert ansvar for egne handlinger, og hvor ukrainsk selvbestemmelse er ligeså irrelevant som den medbestemmelse, Kyiv skal have over deres kommende fred med Rusland.

 

Læs også

 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christiern Santos Okholm

Ph.d.-studerende, European University Institute, Firenze
cand.scient.pol.

0:000:00