Grønt lys til nye EU-kommissærer

GODKENDT: En ny og en gammel EU-kommissær har fået EU-parlamentarikernes velsignelse til, at de kan begynde at beklæde deres nye poster.

BRUXELLES: Irlands nye EU-kommissær, Mairead McGuinness, har fået Europa-Parlamentets ja til at sætte sig i stolen som Unionens kommissær for finansielle tjenesteydelser.

Den konservative politiker kommer selv fra en rolle som ledende næstformand i Europa-Parlamentet, hvor hun har siddet siden 2004. Hun overtager den irske kommissærpost, efter hendes forgænger, Phil Hogan, måtte gå af for at have ignoreret lokale irske coronaregler.

Med stemmetallene 583 for og 75 imod med 37 blanke stemmer sendte McGuinness’ tidligere kolleger i Parlamentet hende videre til jobbet som ansvarlig for EU’s finansielle tjenester og kapitalmarkedsunion med solid opbakning.

Samtidig fik ledende næstformand for økonomi i EU-Kommissionen, lettiske Valdis Dombrovskis, også grønt lys til at lægge ansvaret for EU’s handelspolitik oven i sine i forvejen fyldige beføjelser. En post, han overtager fra Phil Hogan, mens han selv afgiver dele af sit hidtidige ansvarsområde til McGuinness. Også han fik solid opbakning, med 515 stemmer for, 110 imod og 70 blanke.

Klarede eksamen
Begge klarede sig i sidste uge stilsikkert gennem tre timer lange høringer i Europa-Parlamentet, hvor de blev udspurgt om deres nye stofområder.

Dombrovskis blev blandt andet bedt om at forklare, hvordan han vil håndtere sin nye kæmpeportefølje, eftersom handelsområdet i sig selv anses for at være en af de tungeste poster i hele den 27 mand høje EU-Kommission. Det forsøgte han dog at vende til sin fordel med et argument om, at det vil tillade ham at sætte handelsspørgsmålet ind i en større økonomisk kontekst på et tidspunkt, hvor EU kæmper med problematiske handelspartnere i både øst og vest, og hvor hele det internationale handelssystem er under pres.

Mairead McGuinness blev til gengæld bedt om at svare på, hvordan hun vil holde særlige irske interesser på blandt andet skatteområdet ude fra sit virke som kommissær. Hun lovede dog at efterlade sin nationale hat ved indgangen.

De to mangler nu et endeligt grønt lys fra EU-landene, før de kan tiltræde i deres nye roller. Det anses dog for at være en formalitet.

Forrige artikel Tyrkiet glider længere væk fra Europa Tyrkiet glider længere væk fra Europa Næste artikel Nyt samarbejde om havvind i Østersøen vil kopiere de gode erfaringer fra Nordsøen Nyt samarbejde om havvind i Østersøen vil kopiere de gode erfaringer fra Nordsøen