Minirokade: Sådan ser Ursula von der Leyens nye hold ud

KABALE: Der er udskiftning på to poster i EU-Kommissionen, efter irsk kommissær røg i svinget for at bryde coronaregler. Med udnævnelsen af Mairead McGuinness kommer Kommissionen også så tæt på ligestilling som muligt.

BRUXELLES: Irlands nye EU-kommissær bliver Mairead McGuinness. Det bekræftede EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen tirsdag morgen.

Her annoncerede hun samtidig, at ledende næstformand Valdis Dombrovskis overtager den prestigefulde handelskommissærpost, som den tidligere irske kommissær, Phil Hogan, måtte forlade efter at have brudt en række coronarestriktioner i sit hjemland i løbet af sommerferien.

Mairead McGuinness, der kommer fra posten som første næstformand i Europa-Parlamentet, får overdraget de fleste af Dombrovskis hidtidige opgaver med ansvar for finansielle tjenester og regler samt udviklingen af EU’s kapitalmarkedsunion.

Den tidligere lettiske premierminister Dombrovskis beholder til gengæld sit overordnede ansvar på det økonomiske område og sin plads som repræsentant for Kommissionen i klubben af eurolande, den såkaldte eurogruppe. 

Straffemission eller ej?
Den irske regering havde håbet at få lov til at beholde den betydningsfulde post som handelskommissær, men det håb blev hurtigt knust.

Til gengæld har rygterne om, at Irland ligefrem ville blive straffet for at have forsøgt at presse sin egen kommissær til at gå af på grund af en hjemlig skandale, vist sig overdrevne, eftersom det finansielle område i sig selv er en tung post.

Der bliver dog rigeligt at læse op på for Mairead McGuinness, der i årevis har haft en stærk profil på særligt EU’s landbrugspolitik og handelspolitik og senest på Brexit.

Så tæt på ligestilling som muligt
Kommissionsformand Ursula von der Leyen fremhæver McGuinness’ rolle som ledende næstformand i Parlamentet og hendes 16 års erfaring som EU-folkevalgt som en stærk baggrund for at kunne løfte sine nye opgaver.

”Den erfaring bliver afgørende for at kunne fremme EU’s finansielle sektorpolitikdagsorden og sikre, at den understøtter og styrker Kommissionens nøgleprioritet, nemlig de grønne og digitale omstillinger,” sagde Ursula von der Leyen, da hun præsenterede sin minirokade.

Mairead McGuinness skal nu godkendes af EU’s ministre, og de to kandidater skal gennemgå en høring i Europa-Parlamentet.

Kommer hun – som det forventes – gennem nåleøjet, vil der være 13 kvinder og 14 mænd i EU-Kommissionen. Dermed kommer von der Leyen så tæt på sit erklærede mål om ligestilling i Kommissionen som muligt, uden at ubalancen tipper den anden vej.

Forrige artikel Johnson smider briternes internationale omdømme over bord, hvis han løber fra EU-aftale Johnson smider briternes internationale omdømme over bord, hvis han løber fra EU-aftale Næste artikel Regeringen lover handlingsplan: Vil indtænke verdensmål i alle ministerier Regeringen lover handlingsplan: Vil indtænke verdensmål i alle ministerier