Debat

Hækkerup: Vi skal lytte, når danskerne ikke vil afskaffe EU-forbehold

DEBAT: Vi politikere skal tage danskernes klare besked om, at vi skal værne om vores forbehold, dybt alvorligt. Derfor skal vi ikke sende forsvarsforbeholdet til afstemning lige foreløbigt, skriver Nick Hækkerup (S). 

Forsvarsforbeholdet begrænser os ikke i at deltage i internationale samarbejder, skriver forhenværende forsvarsminister Nick Hækkerup (S).
Forsvarsforbeholdet begrænser os ikke i at deltage i internationale samarbejder, skriver forhenværende forsvarsminister Nick Hækkerup (S).Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Frederik Lange
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Nick Hækkerup (S)
Udenrigsordfører

På mange måder minder vi danskeres forhold til EU-forbeholdene om et modent ægteskab. Der er medgang. Der er modgang. Med jævne mellemrum bliver forholdet set efter i sømmene.

Men udsvingene til trods, ja så rundede vi sidste år flotte 25 år i hinandens følgeskab. Sølvbryllup. Det er dæleme ikke noget, mange kan prale af i disse år. Og nu hvor vi er på vej ind i sølvrævenes æra – er det så alligevel tid til opbrud? Det mener vi Socialdemokrater ikke. 

En verden i forandring
Det er uomtvisteligt, at verden omkring os er i forandring i disse år. I Storbritannien ser vi et Brexit, der mildt sagt er dramatisk med enorme konsekvenser for Storbritannien - men indiskutabelt også for Europa.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Vi ser en ledelse i USA, der sætter spørgsmålstegn ved stort set alle tænkelige internationale aftaler, og som trækker sig væk fra Europa. Vi ser en aggressiv Putin i Øst. Og vi ser et Tyrkiet, hvis relation til Europa mest af alt har udviklet sig til et anstrengt eksmand-og-ekskone-agtigt forhold, hvor der kun nødtvunget samtales om deres fælles barn.

Og ja den politiske rumlen i verden sætter i den grad det europæiske samarbejde under pres. Det har fået både statsministeren og Det Radikale Venstre til at lege med tanken om, at forsvarsforbeholdet skal genovervejes. For når vi ikke kan være stensikre på, at USA forsat vil deltage i Nato på samme niveau som før, bør vi så finde nye samarbejdspartnere?

Forbeholdet hæmmer os ikke 
I Socialdemokratiet iagttager vi også med interesse verdens gang, og særligt hvad der sker omkring Tyskland og Frankrig i denne tid. Men til dags dato mener vi ikke, at vores forsvarsforbehold har hæmmet vores deltagelse i det international arrangement. Vi har været aktive på Balkan, i pirateri- indsatsen i Adenbugten og senest i Mali.

Men når verden flytter sig, kan vi på sigt blive nødt til at overveje, om vi får behov for at styrke det europæiske forsvarssamarbejde, som et supplement til vores Nato-medlemskab. NATO samarbejdet er fortsat rygraden i vores forsvars- og sikkerhedspolitiske samarbejde.

Vi skal lytte til danskerne
Samtidig skal vi fra politisk hold tage danskernes klare besked om, at vi skal værne om vores forbehold, dybt alvorligt.  Danskerne har nu – ad to omgange med 15 års mellemrum – sagt nej til at afskaffe forbeholdene.

Senest var det forbeholdet vedrørende Europol, der var til afstemning. Og hvis ikke man med opbakning fra et flertal af partier, vores politi, efterretningstjenester og børneorganisationer kan få et ”ja” til at afskaffe et forbehold, der vil gavne bekæmpelse af organiseret kriminalitet og børneporno - så skal det mane til politisk eftertanke. Danskerne er glade for forholdene.

Derfor mener vi i Socialdemokratiet, at opgaven nu er at navigere i det europæiske samarbejde på den baggrund. Og derfor mener vi ikke, at det er på sin plads med afstemninger om de resterende forbehold i den kommende valgperiode.

Større udfordringer 
Her og nu ser vi da også langt større udfordringer i EU, som ikke angår vores forbehold. Det drejer sig om bekæmpelse af skattesnyd, hvidvask, kampen for bedre lønmodtagerrettigheder og hele klimaspørgsmålet. 

Det europæiske samarbejde er nøglen i kampen for social retfærdighed og i opgøret med en grådighed, vi har set særligt i den finansielle sektor i de seneste år. Med andre ord står afskaffelsen af forbeholdene ikke øverst på vores dosmerseddel.

Som bekendt er det ufint at spå om varigheden af et ægteskab. Men står det til Socialdemokratiet, så ser vi for os, at vi nupper det 30-årige perlebryllup med de danske forbehold med.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

0:000:00