Hedegaard: Vigtigt med ambitiøst energisparedirektiv

EU: Det er vigtigere med et ambitiøst energieffektiviseringsdirektiv, end at aftalen underskrives under det danske EU-formandskab, lyder det fra Connie Hedegaard, som advarer imod at droppe bindende mål.
Klimakommissær Connie Hedegaard håber på ambitiøs energispareaftale.
Klimakommissær Connie Hedegaard håber på ambitiøs energispareaftale.Foto: flickr.com
Morten ØyenKristoffer Hecquet
Den største EU-opgave for klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) under det danske EU-formandskab bliver at få landet en aftale omkring energieffektiviseringsdirektivet. Opgaven er dog alt andet end nem, og derfor lyder det også nu fra Connie Hedegaard, at det er vigtigere, aftalen bliver god, end den hastes igennem.

"Jeg håber meget, at man kan blive færdig under dansk formandskab. Vi arbejder i Kommissionen for det, og jeg ved, Martin Lidegaard og den danske regering lægger mange kræfter i for det. Men det er klart, at det er vigtigst, man bliver enige om noget godt," siger EU's klimakommissær Connie Hedegaard.

Hun ser en klar risiko for, at et hurtigt kompromis betyder, udspillet bliver udvandet. Hedegaard peger blandt andet på, at flere medlemsstater er begyndt at løbe fra kravet om bindende mål. Det på trods af, at stats- og regeringschefer adskillige gange har givet håndslag på 20 procents energieffektivisering i 2020.

"Hvis vi ikke får øget indsatsen, så ender vi på ni procents energieffektivisering, og det er jo ufatteligt langt fra målet," siger Connie Hedegaard.

To store knaster
Derfor drejer processen sig også om ikke at være for eftergivende og fleksibel i øjeblikket.

Fakta
Kommissionens energieffektiviseringsdirektiv skal bane vejen for, at EU kan nå målsætningen om 20 procents energibesparelser i forhold til det forventede energiforbrug i 2020. Ifølge de nyeste fremskrivninger ventes EU kun at nå halvdelen af målet uden direktivet.

Kilde: energi.di.dk

"Flere medlemsstaters nye kodeord er fleksibilitet. Og jo, det er jo fint at vise fleksibilitet, men det vil også være fint, hvis der skete noget. For hvis de nu heller ikke vil have bindende midler, hvor meget sker der så?" spørger klimakommissæren.

Ifølge Connie Hedegaard er der særligt to knaster, der kommer til at fylde i de kommende forhandlinger mellem Parlamentet og medlemsstaterne. Det ene er tre-procents kravet, der går ud på, at alle offentlige bygninger skal skære tre procent af energiforbruget om året.

Flere medlemsstaters nye kodeord er fleksibilitet. Og jo, det er jo fint at vise fleksibilitet, men det vil også være fint, hvis der skete noget.

Connie Hedegaard
EU's Klimakommissær

Det andet er kravet om at pålægge energiselskaberne at spare halvanden procent hvert år.

"At vi har fået energiselskaberne forpligtet til at levere besparelser, er noget af det mest effektive, vi har gjort i Danmark. Tænk sig, hvis vi kan få Bulgarien eller Rumænien eller de baltiske lande med på det. Potentialet i Europa er enormt. Jeg håber, de her elementer overlever, for det er decideret tåbeligt, at Europa har så svært ved at få taget sig sammen til at gøre nok på energieffektiviseringsområdet," siger Connie Hedegaard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Connie Hedegaard

Formand, Concito & KR Foundation, OECD’s Round Table for Sustainable Development
cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

0:000:00