Helveg tror på ambitiøse EU-klimamål

INTERVIEW: Danmark indgik fredag i alliance med Tyskland for at få bindende mål for energieffektivitet med blandt EU's klimamål for 2030. Der udestår stadig en række spørgsmål inden det afgørende møde til oktober, men klimaministeren er fortøstningsfuld.
Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen mener, der er bevægelse at spore i forhandlingerne om EU's klima- og energimål for 2030.
Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen mener, der er bevægelse at spore i forhandlingerne om EU's klima- og energimål for 2030.Foto: Ulrik Jantzen
Morten Øyen

Jeg synes ikke, klimaet er noget, man skal lege taktisk putte spil med eller blame game omkring. EU skal gå foran og af den vej vise vejen.

Rasmus Helveg Petersen (R)
Klima- og energiminister
Fakta
Det er der i EU's klimapakke

Mål for drivhusgasudledning og vedvarende energi: EU-Kommissionen foreslår et reduktionsmål på drivhusgasser på 40 procent i 2030 i forhold til 1990-niveau og et bindende mål for vedvarende energi på 27 procent. Diskussionen om et mål for energieffektivisering er udskudt, til efter en analyse af energisparedirektivet er færdig senere i 2014.

Opgradering af kvotehandelssystemet: EU's marked for handel med CO2-kvoter skal gøres mere dynamisk, så der automatisk fjernes kvoter, hvis priserne kollapser, sådan som det er sket tidligere.

Udvinding af skifergas: Kommissionen præsenterer fælles retningslinjer for udvindingen af skifergas. Det såkaldte fracking er kontroversielt på grund af de miljømæssige konsekvenser, udvindingsmetoden kan have.

Analyse af energipriser: En rapport om sammenhængen mellem energipriser, konkurrencedygtighed og klimaindsats vil kaste lys over omkostningerne ved at have en ambitiøs klimadagsorden, og hvad det koster at lade være.


Kilde: EU-Kommissionen
Der er fremdrift i forhandlingerne, men der er stadig langt endnu.

Nogenlunde sådan opsummerer klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) fredagens møde med ministerkollegaerne i EU. På programmet var mål for klima og energi mod 2030 på europæisk plan, som EU's stats- og regeringschefer skal indgå en aftale om på et topmøde til oktober.

Målene får ikke kun betydning internt i de europæiske lande, men bliver også et væsentligt indspil i de internationale klimaforhandlinger, hvor der arbejdes frem mod en stor global aftale i Paris i 2015.

"Jeg er sikker på, at stats- og regeringscheferne lander en aftale til oktober. Og jeg er også fortrøstningsfuld i forhold til, at vi får en god aftale, som sætter nogle ambitiøse mål. Der udestår stadig et stort stykke arbejde, men der er også noget at arbejde med," siger Rasmus Helveg Petersen ovenpå ministerrådsmødet.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00