Debat

Holger K: Syrien kan blive Europa og Vestens slagmark

DEBAT: De fleste ville nok ryste på hovedet, hvis de blev spurgt, hvorvidt vi igen kommer til at se krig i Europa. Alligevel lurer faren ude i horisonten, hvis vi blot vender blikket mod Syrien og Mellemøsten, skriver Holger K. Nielsen.

Foto: /ritzau/ScanpixIda Marie Odgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Holger K. Nielsen (SF)
Forsvars,- udenrigs og EU-ordfører, tidligere udenrigsminister 

I denne tid er både Rusland og Tyrkiet militært til stede i Syrien, på bekostning af civile i Afrin og Ghouta.

Begge lande argumenterer til stadighed for deres militære berettigelse i Syrien. Imens står vesten og heriblandt Danmark udenfor og kigger med en blanding af afmagt og forargelse på uhyrlighederne i, hvad der har udviklet sig til en tragedie.

Hvad agter den danske regering at gøre i forhold til kurderne i Afrin? Det spørgsmål stillede jeg på et åbent samråd i Udenrigsudvalget i sidste uge. I samrådet spurgte jeg bl.a. udenrigsministeren om, hvad Danmark skal gøre, hvis Tyrkiet udløser artikel 5 i NATO, altså musketereden.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Skal Danmark i så fald bistå det tyrkiske styre med militære ressourcer i kampen mod kurderne? Jeg anser dette spørgsmål for usandsynligt, men spørgsmålet illustrerer dog den skrøbelighed som Nato-alliancen med Tyrkiet udgør, når de handler på alle måder, ude af trit med hvad Nato og Vesten står for.

Hvor er den røde linje?
Storbritannien og Frankrig har forsigtigt udmeldt, at de gerne vil bistå USA militært, såfremt amerikanerne beslutter at intervenere i Syrien. Men hvor skal den røde linje tegnes?

Det er ikke usandsynligt, at vi i den kommende tid kommer til at se Vesten intervenere i Syrien.

Holger K. Nielsen (SF)
Forsvars,- udenrigs og EU-ordfører, tidligere udenrigsminister

Hvor mange civile skal miste livet, før Vesten beslutter at intervenere i Syrien, og hvordan? Kemiske våben har traditionelt set udgjort denne røde linje for amerikanerne, hvilket vi senest så sidste forår, da amerikanerne angreb en syrisk luftbase med 59 Tomahawk-missiler, efter at Assad havde brugt nervegas mod oprørerne.

Største trussel mod freden
Rapporterne fra Syrien forlyder også i disse dage på, at der formentlig er blevet brugt klorgas i det østlige Ghouta. Det er derfor ikke usandsynligt, at vi i den kommende tid kommer til at se Vesten intervenere i Syrien.

Såfremt dette sker, er det sandsynligt, at vi kommer til at se stedfortræderkrige i endnu større omfang, end vi allerede ser nu. Amerikanerne og russerne er som bekendt allerede til stede i Syrien og støtter henholdsvis kurderne i Afrin og Assads regime.

Stedfortræderkrige er netop det punkt, hvor jeg ser den største trussel mod freden i Europa. Hvis danske, tyske, franske eller amerikanske mænd og kvinder mister livet i kampe mod Assad, der er støttet af Rusland, hvordan skal vi så agere i forhold til den store nabo mod øst?

Det er vanskeligt at komme med entydige løsninger og svar, der kan løse problemerne i Syrien. Men det er svært at se til, mens en tragedie udspiller sig for øjnene af os.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Holger K. Nielsen

Fhv. MF (SF), minister og partiformand
cand.mag. i samfundsfag og dansk (Københavns Uni. 1979)

0:000:00