Debat

Hvad vil David Cameron?

DEBAT: Uden UK vil EU tage en langsom og anden udvikling, men det betyder ikke, at EU slutter. Til gengæld betyder Camerons fokus på egeninteresse risiko for indflydelsesfiasko.
Cand.ling.merc. studerende i Engelsk og Europæiske studier ved Copenhagen Business School i København. Researcher hos Altinget.dk med ansvar for portalerne EU og Miljø.
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Cameron har ret i, at frøet for fremtidens Europa ligger i Det Indre Marked. Dette frø kommer dog ikke til at spire, hvis vi dræner jorden for al næring. Det er det, som Cameron risikerer at gøre, hvis han får lov til at forhandle en ny aftale for englænderne.

Bendt Bendtsen (K)
Medlem af Europa-Parlamentet
Fakta
BLAND DIG!
Deltag i debatten- send dit indlæg til [email protected]

Af Bendt Bendtsen (K)
Medlem af Europa-Parlamentet 

Hvad er det, David Cameron vil, og hvor er Storbritannien på vej hen? Camerons tale i sidste uge blev holdt for at berolige egne konservative EU-skeptiske vælgere og for at minimere tilslutningen til det EU-kritiske yderparti UKIP, som gnaver sig ind i Camerons vælgerskare.

Det er et paradoks, at Cameron, der i talen selv understregede, at han vil blive i EU, risikerer at skubbe Storbritannien tættere på en udmelding af EU. Kan Cameron virkelig styre skeptikerne ved at holde en simpel tale? Det er i hvert fald helt sikkert, at han ikke kan få bedre vilkår i Det Indre Marked end alle andre - men betyder det, at han og Storbritannien er på vej ud af det europæiske samarbejde?

Det Indre Marked er EU’s næring
Selvom David Cameron er en konservativ kollega, vil jeg tilslutte mig en del af det kritiske kor. Det skyldes ikke, at jeg på nogen måde er uenig med Cameron i, at EU's kerne er og bliver Det Indre Marked. Det skyldes ikke, at jeg, som socialisterne, frygter, at Camerons visioner for Det Indre Marked vil lægge alle miljøhensyn tre alen under jorden. Det skyldes ikke, at jeg frygter for den samlede unions skæbne.

"Brexit" betyder ikke nødvendigvis enden for EU: En britisk skilsmisse fører ikke til, at resten af landene vil smide de vielsesringe, der er skabt af varig fred og samhandel. Cameron har ret i, at frøet for fremtidens Europa ligger i Det Indre Marked. Dette frø kommer dog ikke til at spire, hvis vi dræner jorden for al næring. Det er det, som Cameron risikerer at gøre, hvis han får lov til at forhandle en ny aftale for englænderne. EU skal nok bestå uden englænderne, men udviklingen vil gå langsommere og blive en anden.

Engelske egeninteresser risikerer indflydelsesfiasko
Men talen har præg af pranger: Camerons formål er udelukkende at fremme engelsk egeninteresse. Han vil forhandle en ny aftale, der kan ende som rovdrift mod grundprincippet for Det Indre Marked, netop at vi har de samme regler på tværs af landegrænser. Derfor kan EU ikke være og skal ikke blive et "tag-selv-bord". Hvis Cameron vælger at stå uden for det europæiske samarbejde, risikerer han at gentage den norske indflydelsesfiasko.

Norge har med EØS-aftalen med EU fri adgang til verdens største frihandelsmarked, men de betaler også for det med både politisk og demokratisk valuta: De har med aftalen mistet al magt over den lovgivning, som bliver tvunget ned over hovedet på dem. Det samme kan risikere at blive tilfældet for englænderne. Hvis Cameron mener, at det er på den måde, at man får magt tilbage til det nationale parlament, så er han mere politisk tonedøv end nogen anden politiker gennem tiderne. 

Der er brug for, at Cameron tager skeen i den anden hånd, drosler ned for retorikken og melder sig ind i kampen for et bedre Europa. Der er brug for, at Cameron spørger, hvad Storbritannien kan gøre for EU - ikke kun, hvad EU kan gøre for Storbritannien. Når han gør det, står jeg klar til at give ham et støttende, konservativt klap på skulderen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bendt Bendtsen

Formand for Synergi, fhv. minister, partiformand, MF, MEP og byrådsmedlem (K), leder af Altingets maritime netværk
HH-enkeltfag i regnskab og driftsøkonomi (Tietgenskolen i Odense 1988), politibetjent (Politiskolen 1978)

0:000:00