Institut for Menneskerettigheder vil modvirke diskrimination, når algoritmer har en finger med i ansættelsen

En ny EU-lov mangler regler for virksomheders anvendelse af kunstig intelligens til rekruttering, så jobansøgere ikke fravælges på grund af deres køn, mener Institut for Menneskerettigheder. EU’s Konkurrencekommissær Margrethe Vestager afviser kritikken: “Intet i dagens Europa giver dig tilladelse til at diskriminere på baggrund af køn.”  

Marya Akhtar, chefjurist hos Institut for Menneskerettigheder og Margrethe Vestager, EU's konkurrencekommissær og ledende næstformand.
Marya Akhtar, chefjurist hos Institut for Menneskerettigheder og Margrethe Vestager, EU's konkurrencekommissær og ledende næstformand.Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix & Institut for Menneskerettigheder
Line Høvik Søby

En ny stor EU-lov er på trapperne, og den vil blandt andet indføre krav om ligestilling i udviklingen af kunstig intelligens (AI).   

Blandt andet kræver loven, at virksomheder skal være særligt opmærksomme på, at deres AI-systemer ikke må diskriminere på baggrund af køn. Det er der nemlig risiko for, hvis man bruger kunstig intelligens som en hjælpende hånd i rekrutteringen af nye ansatte. 

Men ifølge Institut for Menneskerettigheders chefjurist, Marya Akhtar, er der et hul i loven, når det gælder, hvordan virksomhederne skal bruge deres AI-systemer – særligt, hvis virksomhederne bruger såkaldt rekrutteringssoftware, når de ansætter nye folk.  

0:000:00