Ja til turister, nej til mutationer: Ny nødbremse skal åbne Europa uden at lukke farlige varianter ind

EU-Kommissionen foreslår at slække på coronarestriktioner, så Europa ikke længere er lukket land for rejsende fra resten af verden, men vil samtidig gøre det muligt at smække dørene i fra områder med nye varianter.

Nogle EU-lande er særligt desperate for at få reddet turistsæsonen. Det gælder blandt andre Grækenland.
Nogle EU-lande er særligt desperate for at få reddet turistsæsonen. Det gælder blandt andre Grækenland.Foto: Alkis Konstantinidis/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: I et år har EU været mere eller mindre lukket land for rejsende fra omverdenen, hvis ikke de havde en tungtvejende grund til at drage til Unionen.

Nu foreslår EU-Kommissionen at gøre rejserestriktionerne mere fleksible, så det bliver nemmere for de vaccinerede og dem fra områder med lave covid-tal at komme ind. Til gengæld skal der være en nødbremse at trække i, hvis nye problematiske varianter opstår.

”Vi foreslår at tillade ikke-essentiel indrejse for ikke bare de lande med en god epidemiologisk situation, men også for alle dem, der har modtaget den sidste anbefalede dosis af en EU-godkendt vaccine,” siger Adalbert Jahnz, der er talsmand for grænsespørgsmål i EU-Kommissionen.

”Som modvægt foreslår vi en ny nødbremsemekanisme, som kan koordineres på EU-niveau, og som vil begrænse risikoen for, at sådanne varianter kommer ind i EU,” fortsætter han.

Ikke alle vacciner er lige

Den nye nødbremse vil skulle koordineres på EU-niveau, så der hurtigt og midlertidigt lukkes for al rejse fra de ramte lande, indtil de nødvendige sundhedsmæssige sikkerhedsforanstaltninger er på plads.

Kun ganske få grupper vil være undtaget rejserestriktionerne i de tilfælde, herunder sundhedspersonale, diplomater eller folk med tungtvejende familieforpligtelser, og de vil være underlagt strenge test- og karantænekrav, også selv om de er vaccinerede.

For øvrige lande er der dog tale om en lettelse af de gældende regler.

For vaccinerede vil det betyde, at det igen bliver muligt at tage til Europa som turist, 14 dage efter, at de har fået det sidste skud. Det skal dog vel at mærke være med en vaccine godkendt til brug i EU, hvilket pt. begrænser sig til vaccinerne fra BioNTech-Pfizer, AstraZeneca, Moderna og Johnson & Johnson. Medlemslandene vil kunne vælge også at anerkende WHO-godkendte vacciner. I øjeblikket vil det dog ikke gøre den store forskel, i og med at listerne er stort set identiske. Hverken den russiske Sputnik-vaccine eller kinesiske Sinopharm og Sinovac har fået en WHO-godkendelse endnu. En afgørelse om de to kinesiske vacciner skulle dog være på trapperne.

Kommissionen foreslår samtidig, at børn vil kunne følges med deres forældre til Europa, også selv om de ikke er vaccinerede, hvis de kan fremvise en negativ PCR-test.

Fire gange så mange

Også tærsklen for, hvornår et område kan regnes for hårdt ramt af corona, skal revideres. Kun syv lande er i øjeblikket undtaget fra indrejseforbuddet i Unionen, fordi smittesituationen vurderes under kontrol.

I dag er grænsen sat til 25 tilfælde pr. 100.000 indbygger over en 14-dages periode. Det vil Kommissionen nu hæve nu til 100 tilfælde. Inden for Unionen ligger det tal i øjeblikket på 420.

Selv om indrejseforbuddet forsvinder, vil krav om test og karantæne stadig være op til det enkelte medlemsland.

Forslaget skal nu behandles af EU-landene, som allerede tager fat på det i denne uge. Forslaget er kun en henstilling og er dermed ikke bindende. Men EU-landene har dog nu i over et år valgt at koordinere deres indrejsepolitikker over for tredjelande. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00