Så lukker Europa: EU-chefer siger ja til 30 dages indrejseforbud

LUKKET: Det er slut med indrejse til Unionen uden tungtvejende grunde for borgere fra resten af verden, lyder det efter videotopmøde mellem EU’s stats- og regeringschefer.

EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen og formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, var de eneste deltagere på tirsdagens EU-topmøde, der var fysisk til stede, mens de andre var med på videolink.
EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen og formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, var de eneste deltagere på tirsdagens EU-topmøde, der var fysisk til stede, mens de andre var med på videolink.Foto: Johanna Geron/Reuters/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Europas tvivlsomme ære som coronavirussens nye epicenter fik tirsdag aften de 27 EU-landes ledere til at nikke ja til et indrejseforbud til Unionen fra alle tredjelande undtagen Storbritannien og Schengen-medlemmerne Schweiz, Norge, Island og Liechtenstein.

Forbuddet kommer i første omgang til at gælde i 30 dage med mulighed for forlængelse.

De enkelte regeringer skal selv gennemføre indrejseforbuddet på nationalt plan, da det ikke er noget, som EU har kompetence til at gøre.

”De sagde, at de ville gøre det med det samme. Det er godt,” sagde EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen efter mødet.

Forhindre smitte og skåne sundhedsvæsenet
Irland er det eneste EU-land, som endnu ikke har tilsluttet sig forbuddet. Det skyldes, at Irland er i et såkaldt fælles rejseområde med Storbritannien, der sikrer fri bevægelighed og en stribe gensidige rettigheder for borgerne i de to lande. Briterne har sagt nej til at tilslutte sig de nye europæiske tiltag, og den irske regering vil først konsultere den britiske regering.

Begrundelsen for forbuddet går to veje, ifølge EU-Kommissionen. Det skal stoppe europæere fra at sprede smitten i resten af verden. Samtidig skal det forhindre yderligere belastning på allerede klemte europæiske sundhedssystemer fra borgere fra tredjelande.

Derudover håber von der Leyen, at det vil fjerne argumentet for de grænsekontroller inden for Schengen-området, som over halvdelen af EU-landene, herunder Danmark, nu har indført.

Mennesker og varer strandet
Landene havde, med von der Leyens ord, ”intense diskussioner” på mødet om situationen ved de interne grænser, som har givet massive kødannelser og forsinkelser på varetransport de seneste dage.

”Det er helt åbenlyst af største nødvendighed, at vi får løst op for den situation,” sagde von der Leyen og påpegede, at både mennesker og varer er strandet rundtom i Europa på grund af landenes grænselukninger.

Den hollandske premierminister, Mark Rutte, lod dog hollandsk presse forstå, at en række lande ”ikke havde tænkt sig straks at åbne deres indre grænser takket være lukningen af de ydre grænser”.

Eller som en dansk kilde formulerede det:

”Det kommer ikke til at ske.”

EU-cheferne er dog enige om at gøre mere for at sikre varernes frie bevægelighed ved at etablere såkaldte grønne kanaler, hvor lastvogne kan vinkes igennem.

Vil gøre det nødvendige
Også et forslag om at kræve eksporttilladelser fra firmaer, før de må sælge medicinsk udstyr som for eksempel handsker, masker og andet beskyttelsesudstyr ud af Unionen, fik grønt lys fra lederne.

De enedes også om at hjælpes ad med at få fragtet EU-borgere strandet i udlandet hjem, i takt med at flere lande sløjfer flytrafik og indfører rejserestriktioner.

Både formanden for Den Europæiske Centralbank, Christine Lagarde, og formanden for eurolandenes klub, Mario Centeno, deltog i mødet, hvor EU-lederne lovede at gøre, hvad de kunne for at imødekomme de økonomiske udfordringer, som bekæmpelsen af coronavirus har sat landene i.

Efter at det i sidste uge mislykkedes Lagarde at berolige finansmarkederne, gjorde formanden for EU-chefernes klub, Det Europæiske Råd, Charles Michel et forsøg på at indgyde tillid til, at der vil blive gjort det nødvendige for at redde de europæiske økonomier.

”Vi vil gøre, hvad end der skal til,” understregede Michel.

EU-lederne vil mødes virtuelt igen i næste uge for at følge op på coronasituationen. Dermed udsættes landenes sædvanlige forårstopmøde, der skulle have fundet sted i Bruxelles 26. og 27. marts.

Dokumentation

Sådan fungerer indrejseforbuddet:
Som udgangspunkt forbydes al indrejse i Unionen fra tredjelandsborgere, dog med undtagelse for varetransport, pendlere, sundhedspersonale, eksperter, asylansøgere og dem med fast bopæl i et EU-land. Dermed minder det meget om det indrejseforbud, som den danske regering indførte lørdag middag.
Forbuddet skal indføres af landene selv og skal gælde alle tredjelande uden for EU og det såkaldte Schengen-samarbejde, hvor også Schweiz, Norge, Island og Liechtenstein er med. Kun Storbritannien er undtaget, i og med at britiske borgere har samme rettigheder som EU-borgere i den såkaldte overgangsperiode efter Brexit, som løber til årets udgang. Irland, som ikke er i Schengen-samarbejde, overvejer stadig, om de vil indføre forbuddet.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charles Michel

Formand, Det Europæiske Råd
cand.jur. (Université Libre de Bruxelles, University of Amsterdam 1998)

Ursula von der Leyen

Formand, EU-Kommissionen, fhv. forsvarsminister, Tyskland (CDU)
KA i folkesundhedsvidenskab (2001), cand.med. (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)

0:000:00