Konservativ formand kritiserer EU’s socialdemokrater for ikke at træde i karakter over for Malta

VÆRDIER: Europa-Parlamentets konservative gruppe langer ud efter den socialdemokratiske gruppe for ikke at gøre nok for at løse den politiske skandale i Malta. Socialdemokratiets Christel Schaldemose kalder det et ”europæisk problem”.

Ifølge formanden for Europa-Parlamentets konservative gruppe, Manfred Weber, har de socialdemokratiske parlamentarikere vist modvilje over for at handle, når det kommer til den politiske skandale i Malta.
Ifølge formanden for Europa-Parlamentets konservative gruppe, Manfred Weber, har de socialdemokratiske parlamentarikere vist modvilje over for at handle, når det kommer til den politiske skandale i Malta.Foto: Antonio Bronic/Reuters/Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

Vi ankom til Malta med store bekymringer, og nu hvor vi forlader øen, er vi ikke blevet beroliget

Sophia in ’T Veld
Medlem af Europa-Parlamentet for Renew Europe
Fakta
”Fact-finding”-delegationen
Den tredje december tog syv europaparlamentarikere, en fra hver politisk gruppe, på en såkaldt ”fact-finding mission” for at se nærmere på situationen i Malta. Her mødtes de med regeringen, ngo’er og journalister.

Parlamentarikerne i delegationen er:
  • Roberta Metsola fra EPP
  • Birgit Sippel fra S&D
  • Sophie in ’T Veld fra Renew Europe Gruppen
  • Sven Giegold fra De Grønne
  • Nicolaus Fest fra Gruppen Identitet og Demokrati
  • Assita Kanko fra De Europæiske Konservative og Reformister
  • Stelios Kouloglou fra Den Europæiske Venstrefløjs Gruppe

Kilde: https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20191202IPR67807/rule-of-law-meps-travel-to-malta-to-meet-with-government-ngos-and-journalists

Socialdemokraterne i Europa-Parlamentet gør ikke nok ved, at den socialdemokratiske regering i Malta bryder EU’s fælles værdier.

Sådan lyder kritikken fra formanden for Europa-Parlamentets konservative, Manfred Weber, i kølvandet på den nuværende politiske skandale i landet. 

"Jeg har med en vis overraskelse bemærket modviljen blandt den socialdemokratiske gruppes medlemmers ved at handle, når det kommer til Malta," siger han i et skriftligt citat til Altinget og henviser til formanden for den socialdemokratiske gruppe, Iratxe García Pérez', tale ved plenarsamlingen i Strasbourg i sidste uge. 

Dokumentation

Sådan fungerer artikel 7
Artikel 7 i Lissabon-traktaten har en forebyggelsesmekanisme og en sanktionsmekanisme indbygget, som betyder, at et medlemsland i sidste ende kan få inddraget sin stemmeret i Ministerrådet, hvis det alvorligt og gentagne gange forbryder sig mod EU-samarbejdets grundlæggende værdier.

Disse fælles værdier drejer sig om respekt for menneskelig værdighed, menneskerettigheder, frihed, demokrati, lighed og retsstatsprincipper. Det er det, som kandidatlande til EU skal leve op til, når de træder ind i Unionen, og som det også er forventningen, at alle lande holder i hævd efterfølgende.

Den forebyggende mekanisme går ud på at udstikke en advarsel til et land, som vurderes at være på kant med de fælles værdier. Sanktionsmuligheden i artikel 7 kan aktiveres, hvis det findes, at der er en "grov og vedvarende overtrædelse" af disse værdier, og det kan lede til suspension af landets stemmeret.


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00