Debat

LA til regeringen: Fortsæt arbejdet for særaftale om Europol

DEBAT: I stedet for at tage det europæiske politisamarbejde som gidsel i debatten om retsforbeholdet, burde regeringen for længst være gået helhjertet ind i arbejdet for en ny parallelaftale om Danmarks deltagelse i Europol. Det skriver Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Regeringen bør fortsætte arbejdet for en parallelaftale om Europol. skriver Simon Emil Ammitzbøll (LA).
Regeringen bør fortsætte arbejdet for en parallelaftale om Europol. skriver Simon Emil Ammitzbøll (LA).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Simon Emil Ammitzbøll (LA)
Retsordfører

Retsforbeholdet skal bevares, og det hænger sammen med, at det berører beslutningsretten over noget så centralt som blandt andet asyl, indvandring og civilret.

Simon Emil Ammitzbøll (LA)
Retsordfører

Det europæiske samarbejde har i sin grundform bidraget positivt til velstand og fremgang i Danmark såvel som resten af Europa, men over tid har EU udviklet sig i en retning, hvor regelstyring, centralisering og bureaukrati i stigende grad har sneget sig ind i national lovgivning.

Fakta
Justitsdebatten på Altinget: justits har til formål at fokusere og styrke den retspolitiske og retsfaglige debat i Danmark.

Løbende inviterer Altinget: justits derfor eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for justitsområdet.


Justitsdebatten vil i den kommende tid sætte fokus på det danske EU-retsforbehold, der skal til folkeafstemning efter næste folketingsvalg. 

Husk, at du også kan deltage i eller komme med idéer til debatten. 

Send dit indlæg til [email protected]

Det er blandt andet sket på rets- og udlændingeområdet, hvor EU-samarbejdet har bredt sig ind på områder, der før i tiden var forbeholdt de enkelte medlemslande.

Det har vi ikke mærket de fulde konsekvenser af i Danmark, fordi vi på grund af retsforbeholdet har kunnet indrette os, som vi ønsker det. Det kan dog ændre sig, når retsforbeholdet som annonceret skal til folkeafstemning efter et kommende valg, og derfor er det særlig relevant med en grundig debat om retsforbeholdets betydning for dansk retspolitik.

Bevar retsforbeholdet
Hos Liberal Alliance hilser vi den kommende folkeafstemning velkommen, da vi ikke ser noget problem i at involvere danskerne i vigtige beslutninger.

Vores udgangspunkt er dog, at retsforbeholdet skal bevares, og det hænger sammen med, at det berører beslutningsretten over noget så centralt som blandt andet asyl, indvandring og civilret. For os er det vigtigt, at det danske Folketing fortsat er fuldt ud i stand til at give danskerne retsgarantier og dermed den bedst mulige beskyttelse. 

Det er ikke ensbetydende med, at Danmark skal stoppe samarbejdet med andre lande om retslige anliggender, så som bekæmpelse af grænseoverskridende kriminalitet. Politisamarbejdet på tværs af grænser er for eksempel positivt – også for Danmark, og derfor skal vi arbejde for fortsat deltagelse i Europol, ligesom vi i øvrigt bør samarbejde på de områder, hvor det giver mening.

Genoptag arbejdet for parallelaftale om Europol
Derfor er det meget skuffende, at regeringen nu har meldt ud, at den med udsigten til en folkeafstemning vil stoppe bestræbelserne for, at Danmark påny kommer med i Europol gennem en parallelaftale. Det er ærgerligt, fordi diskussionen om retsforbeholdet dermed primært kommer til at handle om dansk deltagelse i Europol og mindre om de retspolitiske dilemmaer, der følger med en afskaffelse af forbeholdet.

I stedet for at tage det europæiske politisamarbejde som gidsel i den her debat, burde regeringen for længst være gået helhjertet ind i arbejdet for en ny parallelaftale om Danmarks deltagelse. For sagen er nemlig den, at vi faktisk står med meget gunstige kort på hånden i forhold til at opnå en sådan aftale, da vi grænser op til EU’s største og mest indflydelsesrige medlemsland, Tyskland, som næppe har andet end interesse i, at deres nabolande er med i kampen mod den grænseoverskridende kriminalitet.

Hos Liberal Alliance vil vi derfor opfordre regeringen til hurtigst muligt at genoptage arbejdet for en ny parallelaftale, da alle jo er enige om, at vi bør være en del af Europol. Derfra kan vi bruge energien på at diskutere, hvor tæt vi vil koble vores retspraksis sammen med EU, samt hvilke konsekvenser der er forbundet herved. Vi bør nemlig være varsomme og gå grundigt til værks, når vi beskæftiger os med noget så fundamentalt som blandt andet civil- og strafferet og dermed i sidste ende danskerens tryghed og retssikkerhed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

0:000:00