Laurs Nørlund ny EU-repræsentationschef

NYHED: Jan Høst Schmidt stopper efter seks år som chef for Europa-Kommissionens representation i Danmark. Den nye chef bliver Laurs Nørlund, som tidligere har været Ritt Bjerregaards kabinetchef og senest direktør i Eurostat.
Morten Øyen
Fakta
EU-Kommissionens repræsentationer fungerer som dens talerør og følger den offentlige opinion i landet. De informerer også om EU - gennem arrangementer, brochurer, foldere og andet materiale.

Kilde: Europa-Kommissionen
Efter 25 år i Europa-Kommissionen og seks år som repræsentationschef har Jan Høst Schmidt valgt at sende stafetten videre. Og det er blevet Laurs Nørlund, som har taget den, og som 1. juli tiltræder som ny repræsentationschef for Europa-Kommissionen i Danmark.

Nørlund kommer fra EU's "maskinrum", senest som direktør for Eurostat, og tidligere som kabinetchef - først for danske Ritt Bjerregaards Miljøkommission og siden for den hollandske Indre Markedskommissær Frits Bolkestein. Bjerregaard udnævnte Nørlund som kabinetchef, da han kun var 35 år, og han kom i perioden blandt andet til at arbejde med lukningen af Tjernobyl-værket og EU's deltagelse i klimaforhandlingerne i Kyoto.

"Når man har været så mange år i politik, så lærer man at spotte de store talenter, når man møder dem. Hos Laurs Nørlund er der noget at komme efter," sagde Ritt Bjerrgaard i et portræt om ham fra 2011.

Laurs Nørlund er søn af tidligere chefredaktør på Berlingske Tidende Niels Nørlund, og uddannet i statskundskab fra Aarhus Universitet samt sprogofficer. Karrieren startede i Udenrigsministeriet, inden han i 1991 drog til Bruxelles og Danmarks faste EU repræsentation.

Privat er Laurs Nørlund gift med civilingeniør Maj Theander, som er direktør for Transportinfrastrukturprojekter i Den Europæiske Investeringsbank. Sammen har de tre børn. Nørlund har også to børn fra sit tidligere ægteskab med forfatteren Hanne-Vibeke Holst.

Dokumentation

CV - Laurs Nørlund
Født 16. februar 1961.

Karriereforløb:
01.07.2014 -
Repræsentationschef, Europa-Kommissionens Repræsentation i Danmark

2014 - 2014: 
Direktør for statistik om offentlige finanser og statistik til brug for den makroøkonomiske ubalance procedure samt fungerende Direktør for nationalregnskabet, priser og nøgleindikatorer, Europa-Kommissionen (EUROSTAT)

2012 - 2014: 
Direktør for nationalregnskabet, priser og nøgleindikatorer, Europa-Kommissionen (EUROSTAT); Formand for en række råd og komiteer i EU og EU's repræsentant i en række internationale fora i særdeleshed knyttet til udviklingen af de globale principper for nationalregnskabet

2009 - 2011: 
Ressource- og ledelsesdirektør, Europa-Kommissionen (EUROSTAT)

2005 - 2009:
Direktør for nationalregnskabet, Europa-Kommissionen (EUROSTAT); Formand for en række råd og komiteer i EU og EU's repræsentant i en række internationale fora i særdeleshed knyttet til udviklingen af de globale principper for nationalregnskabet

2004 - 2005:
Direktør for miljøstatistik, geografisk information, landbrugsstatistik og regional statistik, Europa-Kommissionen (EUROSTAT); kommissionsrepræsentant i bestyrelsen for det Europæiske Miljøagentur

1999 - 2004:
Kabinetschef for kommissæren for det indre marked, finansielle tjenester, told og skat (vicekabinetschef 1999 - 2001) Europa-Kommissionen

1995 - 1999:
Kabinetschef for kommissæren for miljø og nuklear sikkerhed, Europa-Kommissionen

1993 - 1995:
Sektionschef for Ukraine, Europa-Kommissionen, Generaldirektoratet for Handel

1991 - 1993:
Ambassadesekretær, Danmarks faste EU repræsentation

1990 -1991:
Fuldmægtig, Udenrigsministeriet, EU-koordinationen

1987 - 1990:
Ambassadesekretær, Ambassaden i Moskva

1987: Fuldmægtig, Udenrigsministeriet, Handelsafdelingen

Uddannelse:
2011: International Directors Programme, INSEAD, Fontainebleau. 
1987: Cand.scient.pol., Aarhus Universitet
1986: Sprogofficer, Hærens Specialskole

Sprog:

Dansk, Engelsk, Fransk, Tysk, Russisk

Kilde: Europa-Kommissionen 


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00