Lilleholt og Helveg jubler over mere el over grænserne og farvel til kul

STRØM PÅ: En aftale om regulering af de europæiske elmarkeder fjerner barrierer for eksport af strøm og udfaser støtte til kulkraftværker. Stor dansk glæde, men Greenpeace er skeptisk.

(Foto: John Giles/AP/Ritzau Scanpix)
(Foto: John Giles/AP/Ritzau Scanpix)
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: ”Det er en god dag for den grønne omstilling i Europa, det er en god dag for forsyningssikkerheden, og det er en glad dansk energiminister, der er kommet til Bruxelles og har fået præsenteret det her resultat.”

Sådan lyder de positive meldinger fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V), efter forhandlere fra EU’s Ministerråd og EU-Parlamentet natten mellem tirsdag og onsdag landede en aftale om indretningen af fremtidens elmarkeder.

Her bliver der sat en dato i 2025 på udfasningen af statsstøtte til de kraftværker, der udleder mere end 550 gram CO2 per kilowatt-time, og til nye kraftværker fra 2020.

Dokumentation

Det er der i aftalen:
Aftalen består af en forordning og et direktiv om reguleringen af de europæiske elmarkeder. Nogle af hovedpunkterne er:

  • Fra 2025 skal medlemslandene stoppe statsstøtte til kraftværker, der udleder mere end 550 gram CO2 per kilowatt-time. For nye værker gælder det allerede fra 2020.
  • Mindst 70 procent af kapaciteten på interkonnektorer mellem landenes elmarkeder skal gøres tilgængelig for strøm produceret i nabolande.
  • Forbrugerne skal have mere valgfrihed i deres elvalg gennem smarte elmålere, prissammenligningsværktøjer, dynamiske priskontrakter med mere.
  • En ny EU-enhed etableres, hvor de lokale netselskaber (DSO’er) skal rådgive EU-Kommissionen om regulerering af elsektoren.

Aftalen skal nu endelig godkendes af de to medlovgivere, Europa-Parlamentet og Ministerrådet. Læs mere om aftalen her


Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00