Margot Wallström vinder Auken-pris for miljøindsats

PRIS: Den tidligere EU-miljøkommissær Margot Wallström fik onsdag tildelt Svend Aukens mindepris for sin miljøindsats.
Foto: Flickr
Marie Louise Gørvild

Det blev svenske Margot Wallström, der onsdag fik æren af at modtage den nystiftede Auken-pris efter den afdøde socialdemokrat Svend Auken.

Margot Wallström modtager prisen for den ekstraordinære indsats på klima-og miljøområdet, som hun har ydet gennem sin karriere som blandt andet miljøkommissær i EU.

Hun roses af Socialdemokraterne for - sammen med netop Gro Harlem Brundtland og Svend Auken - at fremme ideen om, at en moderne velfærdsstat ikke bare skal være retfærdig, fremgangsrig og frigørende, men også bæredygtig.

Samarbejde med Auken
"Der er en lang vej at gå, før den skandinaviske velfærdsstat er virkelig klimavenlig, men Margot Wallström var med til at tage de første skridt. Det ved vi, at Svend Auken satte stor pris på, og vi ved, at han var meget begejstret for samarbejdet med Margot Wallström. Derfor er hun udvalgt til som den første at modtage Svend Auken-prisen," lyder begrundelsen fra Socialdemokraterne.

Det var partiformand Helle Thorning-Schmidt, der overrakte prisen til Margot Wallström, og der fulgte rosende ord med på vejen:

"Du har en evne til at brænde igennem og være til stede i den direkte kontakt med vælgerne. Der er dem, som efter mange år på tunge poster bliver opslugt af bureaukratiet og magtspillet - og så er der dem, der stadig brænder igennem. Du tilhører så afgjort den sidste kategori," sagde partiformanden i sin tale til Margot Wallström og fortsatte:

"Jeg ved, at du også har brugt netop den evne uden for Bruxelles. Du har været med til at sætte klimaet og miljøet på dagsordenen i Sverige og internationalt, og du har sat ord på EU's rolle som en arena, hvor man kan gøre en virkelig forskel for miljøet og klimaet."

En erfaren prismodtager
Margot Wallström fungerede som miljøkommissær i EU-Kommissionen fra september 1999 til november 2004. Her afløste hun i øvrigt den danske socialdemokrat Ritt Bjerregaard.

I sin tid i Kommissionen bidrog Margot Wallström til EU's ratifikation af Kyoto-protokollen i 2002, og hun har desuden været en frontfigur i at give EU den afgørende rolle i det globale arbejde hen imod en ambitiøs klimaplan ved COP15. 

Endvidere har Margot Wallström som miljøkommissær stået bag udformningen af REACH-forordningen om kemikalier, der anses for det mest komplekse substantielle lovgivningsarbejde i hele EU's historie.

Margot Wallström arbejder i dag stadig i EU-sammenhænge. Her hun fungerer som EU-Kommissionens 1. vicepræsident og øverste ansvarlige for kommunikation.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Svend Auken

MF (S), fhv. miljøminister, Folketingets 1. næstformand, Formand for Europaudvalget
Cand.scient.pol.

0:000:00