Margrethe Vestager forsvarer støtteordninger: De forhindrer et statsstøttekapløb i Europa

Samtidig med at EU's indre marked fejrer sit 30-års jubilæum, er flere større støttereformer ved at blive gennemført for otte udvalgte sektorer. Konkurrencekommissæren mener, at indgrebet er berettiget: "Problemet med den grønne omstilling er, at det går for langsomt".

Temaet for konkurrencedagen under det svenske ordførerskab var netop konkurrencepolitik i krisetider.
Temaet for konkurrencedagen under det svenske ordførerskab var netop konkurrencepolitik i krisetider.Foto: Swedish Presidency of the Council of the EU 2023
Jacob Hederos

Da de sidste nationale høringssvar kom ind for den foreslåede forordning om en såkaldt "nettonulindustri", mødtes EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, med interessenter på området under et besøg i Stockholm.

Og der var meget brok blandt de svenske aktører. Den svenske jern- og stålindustris brancheorganisation, Jernkontoret, beklager for eksempel, at tilskuddene – blandt andet gennem ændringer i uddannelsessektoren, tilladelsesprocesser, indkøbskrav og støtteregler – kun udpeger otte sektorer, der skal have fordele i fremtiden. De efterspørger mere teknologisk neutralitet.

"Teknologien udvikler sig hele tiden, men det giver ikke plads til innovation eller fleksibilitet," siger Helén Axelsson, direktør for energi og miljø på Jernkontoret.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00