Miljøministeriet gør klar til EU-formandskab

EU: Der er stadig et halvt år til, at Danmark overtager EU-formandskabet, men forberedelserne er allerede i fuld gang i Miljøministeriet, der særligt vil fokusere på biodiversitet, sundhed og ressourceeffektivitet.
Anne Burlund
Fakta

Danmark er formand for EU fra 1. januar 2012 til 30. juni 2012.

Danmark har seks gange tidligere været formandsland, nemlig i 1973, 1978, 1982, 1987, 1993 og 2002.


Kilde: Folketingets EU-oplysning
Det kræver grundig forberedelse, når Danmark for sjette gang overtager EU-formandskabet til januar 2012. Og selvom der er mere end et halvt år til, at Danmark kan sætte sig i formandsstolen, så har Miljøministeriet allerede været i gang med forberedelserne i næsten to år.

Der er afsat hele 60 fuldtidsansatte i et år til at drive formandskabet udover de ansatte i ministeriet, der allerede beskæftiger sig med EU. Ifølge chefkonsulent i Miljøministeriets EU-koordination, Klaus Retoft, er Miljøministeriet et meget EU-drevet ministerium, hvor op mod 75 procent af den danske miljøpolitik udspringer af beslutninger i Bruxelles.

Under formandskabet skal den danske miljøminister lede forhandlingerne i EU's ministerråd. Derudover skal ministeren lede de øvrige lande, når EU er ude at forhandle internationale miljøaftaler.

Nyt miljøhandlingsprogram
Det nuværende EU-miljøhandlingsprogram udløber i sommeren 2012, og ifølge Klaus Retoft bliver en af de højeste prioriteter på miljøområdet under det danske formandskab at forhandle et nyt miljøhandlingsprogram på plads:

0:000:00