Hvem er de 11 spidskandidater til EU-valget? Mød dem her

Hvad er deres mærkesager, og hvad har de tidligere lavet? Læs om alle 11 spidskandidater til europaparlamentsvalget 9. juni.

Spidskandidaterne til europaparlamentsvalget.
Spidskandidaterne til europaparlamentsvalget.Foto: Sebastian Gollnow/AP/Ritzau Scanpix, MEW/pressefoto, pressefoto/Radikale, Arthur Cammelbeeck, Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix, pressefoto, Linda Kastrup/Ritzau Scanpix, pressefoto
Simon Engell Kjøller

9. juni er der valg til Europa-Parlamentet, og 11 partier er opstillet til valget. 

Lær spidskandidaterne lidt bedre at kende her.

Christel Schaldemose (S)

Christel Schaldemose er født i 1967 på Fyn og bor i dag på Frederiksberg. Hun har været medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokratiet siden 2006, hvor hun erstattede Henrik Dam Kristensen, inden hun selv blev valgt ind i 2009 med 43.855 personlige stemmer. I 2014 fik hun så 64.495 stemmer, og i 2019 blev hun genvalgt med 65.179 stemmer. 

Schaldemose har tidligere været folketingskandidat for Socialdemokratiet i 1999-2003 og 2005-2008 og formand for DSU Fyns Amt og medlem af DSU's hovedbestyrelse 1985-1989.

Christel Schaldemose er uddannet cand.mag. i historie fra Syddansk Universitet i 2002.

Hendes mærkesager er, at EU skal opruste militært, at EU skal styrke og sikre de ydre grænser og oprette modtagecentre uden for EU, og at EU skal lave forbud mod sundhedsskadelige stoffer.

Se Christel Schaldemoses svar i kandidattesten.

Hør podcast-interview med Christel Schaldemose.

Læs mere om partiets øvrige kandidater og alliancer her.

Læs også

Sigrid Friis (R)

Sigrid Friis er født i 1994, er vokset op uden for Hillerød og bor i dag på Frederiksberg.

Hun er medlem af hovedbestyrelsen og forretningsudvalget i Radikale og arbejder som politisk konsulent hos Dansk Fjernvarme. Sigrid Friis er tidligere landsformand for Radikale Ungdom og har læst statskundskab på Københavns Universitet.

Hendes mærkesager er, at EU skal udfase fossile brændsler, landbrugsstøtten skal reformeres, og at EU skal arbejde for at styrke menneskerettigheder og bekæmpe diskrimination.

Se Sigrid Friis' svar i kandidattesten.

Hør podcast-interview med Sigrid Friis.

Læs mere om partiets øvrige kandidater og alliancer her.

Læs også

Niels Flemming Hansen (K)

Niels Flemming Hansen er født i 1974 i Vejle. Ved folketingsvalget i 2019 blev han valgt for Konservative i Sydjyllands Storkreds, og han er i dag partiets EU- og europaordfører og formand for Forsvarsudvalget i Folketinget.

Niels Flemming Hansen har været markedschef hos Politiken og selvstændig skohandler hos Holst Sko fra 2008-2019. Han er uddannet hh fra Kolding Købmandsskole i 1996.

Hans mærkesager er, at vi i EU skal øge forsvarsinvesteringerne og samarbejde om udvikling af materiel, at asylbehandling skal foregå udenfor EU, og at energiinfrastrukturen skal styrkes.

Se Niels Flemming Hansens svar i kandidattesten.

Hør podcast-interview med Niels Flemming Hansen.

Læs mere om partiets øvrige kandidater og alliancer her.

Læs også

Kira Marie Peter-Hansen (SF)

Kira Marie Peter-Hansen er født i 1998 på Frederiksberg. Hun blev valgt til Europa-Parlamentet for SF i 2019 som den yngste i parlamentets historie.

Kira Marie Peter-Hansen har tidligere arbejdet som administrativ medarbejder i SF Ungdom og været kampagneleder for medlem af Københavns Borgerrepræsentation Astrid Aller ved kommunalvalget i 2017. Hun har desuden siddet i forretningsudvalget i Landssammenslutningen af Handelsskolelever.   

Kira Marie Peter-Hansen har læst økonomi på Københavns Universitet, og ved siden af det parlamentariske arbejde studerer hun international relations ved Vesalius College i Bruxelles.

Hendes mærkesager er, at EU skal prioritere natur og biodiversitet højere, at EU skal sætte en stopper for farlig kemi og gøre EU’s landbrugsstøtte betinget af klimahandling.

Se Kira Marie Peter-Hansens svar i kandidattesten.

Hør podcast-interview med Kira Marie Peter-Hansen.

Læs mere om partiets øvrige kandidater og alliancer her.

Læs også

Henrik Dahl (LA)

Henrik Dahl er født i 1960 i Vejlby Risskov uden for Århus. Han har siddet i Folketinget for Liberal Alliance siden 2015 og været udenrigsordfører siden 2016. I dag er han næstformand for Det Udenrigspolitiske Nævn.

Henrik Dahl er uddannet sociolog fra Københavns Universitet i 1987, uddannet sprogofficer i russisk fra 1980 og har en ph.d. fra Copenhagen Business School. Han er forfatter til en række bøger herunder debatbogen 'Den sociale konstruktion af uvirkeligheden' fra 2020 og 'Ved voksenbordet' fra 2022.

Hans mærkesager er, at bekæmpe administrative byrder og bureaukrati, at EU ikke skal blande sig i emner som barsel og tidsregistrering, og at EU's grænsekontrol skal styrkes og skal oprette modtagecentre i tredjelande.

Se Henrik Dahls svar i kandidattesten.

Hør podcast-interview med Henrik Dahl.

Læs mere om partiets øvrige kandidater og alliancer her.

Læs også

Stine Bosse (M)

Stine Bosse er født i 1960 i Virum. Hun har blandt andet været formand for PlanBørnefonden og Europabevægelsen og sad som administrerende direktør for forsikringsselskabet Tryg fra 2002-11.

Bosse var medlem af Velfærdskommissionen, der blev nedsat af den daværende VK-regering i årene 2004-06. Hun har siden 2013 været adjungeret professor ved Copenhagen Business School

Stine Bosse er uddannet cand.jur. fra Københavns Universitet i 1987.

Hendes mærkesager er, at EU skal øge ammunitionsproduktion og koordinering af våbensystemer, at landbrugsstøtten skal være grønnere, og EU skal have CO2-kvoter på fødevareproduktionen, og at EU skal håndtere migranter centre inden og udenfor EU.

Se Stine Bosses svar i kandidattesten.

Hør podcast-interview med Stine Bosse.

Læs mere om partiets øvrige kandidater og alliancer her.

Læs også

Anders Vistisen (DF)

Anders Vistisen er født i 1987 i Viborg og har været medlem af Dansk Folkeparti siden 2004. Vistisen var fra i 2014-2019 valgt til Europa-Parlamentet som et af Dansk Folkepartis fire medlemmer. I november 2022 blev han igen medlem af parlamentet, da han afløste Peter Kofod på posten, efter Kofod blev valgt til Folketinget.

Fra 2010 til 2014 var Anders Vistisen regionsrådsmedlem i Region Midtjylland og han har desuden været medlem af Randers byråd. Fra 2012-2014 fungerede han som juridisk rådgiver for Morten Messerschmidt i Europa-Parlamentet.

Vistisen har været medlem af Dansk Folkepartis hovedbestyrelse og landsformand for Dansk Folkepartis Ungdom.

Han er uddannet cand.jur. ved Aarhus Universitet i 2013.

Hans mærkesager er, at EU primært skal koncentrere sig om det økonomiske samarbejde, at der skal være permanent grænsekontrol, og at dyrevelfærd skal prioriteres højere.

Se Anders Vistisens svar i kandidattesten.

Hør podcast-interview med Anders Vistisen.

Læs mere om partiets øvrige kandidater og alliancer her.

Læs også

Morten Løkkegaard (V)

Morten Løkkegaard er født i 1964 i Helsingør. Han var medlem af Europa-Parlamentet 2009-2014 og sad som medlem af Folketinget fra juni 2015 til februar 2016.

I 2016 vendte han tilbage til Europa-Parlamentet, da han overtog Ulla Tørnæs mandat, efter hun blev udnævnt som minister. I 2019 blev Morten Løkkegaard valgt til EU-parlamentet med 207.558 personlige stemmer og blev dermed den kandidat, som fik flest personlige stemmer ved valget.

Morten Løkkegaard er uddannet journalist fra Danmarks Journalisthøjskole i 1988 og var fra 1990 til 2005 journalist og tv-vært på TV Avisen hos DR.

Løkkegaard er bosiddende i Charlottenlund og er valgt som kommunalbestyrelsesmedlem i Gentofte Kommune.

Hans mærkesager er, at EU’s forsvar og sikkerhed skal styrkes markant, at styrke EU’s ydre grænser og oprette modtagecentre for flygtninge uden for Europa, og at EU skal være uafhængig af Ruslands olie og gas.

Se Morten Løkkegaards svar i kandidattesten.

Hør podcast-interview med Morten Løkkegaard.

Læs mere om partiets øvrige kandidater og alliancer her.

Læs også

Kristoffer Storm (DD)

Kristoffer Storm er født i 1989 i Hillerød. Han er rådmand for Senior- og Omsorgsforvaltningen i Aalborg Kommune for Danmarksdemokraterne.

Fra 2010-2022 var han medlem af Dansk Folkeparti, og i 2015 indtrådte han i byrådet i Aalborg Kommune og blev senere 1. viceborgmester. Storm blev medlem af regionsrådet i Region Nordjylland i 2013.

Han har tidligere arbejdet som pr- & kommunikationschef for Rekom Aalborg.

Hans mærkesager er, at EU skal være meget mindre indflydelsesrigt, EU skal styrke de ydre grænser og der skal være permanent grænsekontrol i Danmark, og at der skal være mindre bureaukrati og færre regler for europæiske virksomheder.

Se Kristoffer Storms svar i kandidattesten.

Hør podcast-interview med Kristoffer Storm.

Læs mere om partiets øvrige kandidater og alliancer her.

Læs også

Per Clausen (EL)

Per Clausen er født i 1955 i Kongsvinger i Norge og er bosiddende i Aalborg. Han var medlem af Folketinget for Enhedslisten fra 2005 til 2015 og var fra 2009-2013 formand for Enhedslistens folketingsgruppe og medlem af Folketingets Præsidium fra oktober 2014 til 2015.

Inden han blev valgt til Folketinget var han ansat som sekretær hos Enhedslisten. Fra 1994-2000 var Per Clausen formand for Dansk Magisterforening. Inden da havde han blandt andet været undervisningsassistent på Aalborg Universitet og VUC-lærer.

Han er uddannet cand.phil. i samfundsfag fra Aalborg Universitet i 1988.

Hans mærkesager er, at EU ikke længere skal fritage fly fra at betale moms og brændstofafgift og investere i bedre togforbindelser, at vi hurtigt udfaser brugen af kul, olie og gas, og at EU skal kræve, at virksomhederne har overenskomst og overholder arbejdsmiljøregler.

Se Per Clausens svar i kandidattesten.

Hør podcast-interview med Per Clausen.

Læs mere om partiets øvrige kandidater og alliancer her.

Læs også

Jan Kristoffersen (ALT)

Jan Kristoffersen er født i 1974. Han har i en årrække fungeret som selvstændig rådgiver, restauratør og som konsulent hos Deloitte.

Han har tidligere været folketingskandidat for Alternativet og er medlem af Skatterådet.

Jan Kristoffersen har en bachelorgrad i jura fra Københavns Universitet.

Hans mærkesager er, at EU skal have nye regler for, hvordan vi producerer mad, tøj, sko og telefoner, at ændre EU's landbrugsstøtte så den fokusere på bæredygtig produktion, og at EU skal have en ny dyrevelfærdslov, der giver dyrene rettigheder.

Se Jan Kristoffersens svar i kandidattesten.

Hør podcast-interview med Jan Kristoffersen.

Læs mere om partiets øvrige kandidater og alliancer her.

Læs også

Billeder

Portrætbilleder:

Schaldemose: MEW/pressefoto
Friis: Pressefoto/Radikale
Flemming Hansen: Arthur Cammelbeeck
Peter Hansen: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dahl: Arthur J. Cammelbeeck
Bosse: Pressefoto
Vistisen: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Løkkegaard: Pressefoto
Storm: Arthur J . Cammelbeeck
Clausen: Arthur J . Cammelbeeck
Kristoffersen: Arthur J . Cammelbeeck

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christel Schaldemose

MEP (S)
cand.mag. i historie (SDU 2002)

Sigrid Friis

Kommende MEP (R), politisk konsulent, Dansk Fjernvarme, forretningsudvalgsmedlem, Radikale
cand.scient.pol. (Københavns Uni.)

Niels Flemming Hansen

Kommende MEP (K), afgående MF (K)
hh (Kolding Købmandsskole 1996)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024