Mussolinis arvtagere er på vej mod magten i Italien

Dette efterår markerer 100-årsdagen for Mussolinis march mod Rom. Samtidig gør Italiens højrenationalister klar til at overtage regeringsmagten efter parlamentsvalget på søndag. Er den fascistiske ideologi ved at gøre comeback?

Giorgia Meloni står på en nyfascistisk arv, men hvad betyder det for hendes politik, hvis hun bliver Italiens næste premierminister?
Giorgia Meloni står på en nyfascistisk arv, men hvad betyder det for hendes politik, hvis hun bliver Italiens næste premierminister?Foto: Yara Nardi/Reuters/Ritzau Scanpix

Af Jesper Skov

Tre gange om året samles tusindvis af italienere i Benito Mussolinis fødeby, Predappio, for at mindes den fascistiske leder. Det sker på hans fødselsdag, hans dødsdag og på årsdagen for den berømte ”March mod Rom” 28. oktober 1922. Dengang Mussolini overtog magten i Italien.

Nogle af gæsterne marcherer i takt, andre sender fascistiske hilsner eller køber souvenirs, der hylder hovedpersonen og Adolf Hitler. Ingen kan være i tvivl om, at fascismen aldrig har forladt det land, hvor den i sin tid blev opfundet. Og det gælder ikke kun i Predappio. I Italiens kollektive erindring er Mussolini ikke forbundet med nær samme stigma som den tyske diktator, der længe var en stor beundrer af Il Duce.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00