Ny debat om EU's budgetslagsmål

TEMADEBAT: De hårde forhandlinger om EU's syvårsbudget har nået sidste fase. Hvor stort skal budgettet være, og hvad skal pengene bruges til? Altinget tager debatten med blandt andre finansminister Nicolai Wammen.

Bør EU-medlemslandene bidrage med flere penge til husholdningsbudgettet, og hvilke politikområder skal prioriteres?

Det bliver de to store spørgsmål, når EU's langsigtede budget for 2021 til 2027 er på dagsordenen til EU's stats- og regeringschefers ekstra topmøde 20. februar i Bruxelles.

Så sent som mandag 17. februar kom mødelederen, formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel, med et nyt kompromisforslag, der skal gøre det lettere at få landene til at nærme sig hinanden.

Set med danske briller bliver en af de store knaster selve størrelsen på budgettet, som Mette Frederiksen forsøger at holde på én procent af bruttonationalindkomsten. En anden stor knast bliver den danske milliardrabat på regningen til EU. Kan regeringen få lov at beholde rabatten i sin nuværende form, eller bliver den gradvist udfaset, som Charles Michel har lagt op til?

Altinget benytter anledningen og spørger et hold af debattører: Skal EU-budgettet være større, mindre eller bevare sin nuværende størrelse? Kan landbruget fortsætte med at få den samme form for støtte, hvis Europa skal være foregangskontinent for at redde klimaet? Skal det være en prioritet i budgettet, at EU kan konkurrere med Kina og USA på for eksempel det digitale område? Hvor skal der bruges henholdsvis flere og færre penge? Og skal EU kunne lukke pengekassen i for lande, der ikke lever op til de fælles værdier om retsstat og demokrati?  

Mød panelet her og følg debatten på Altinget EU den næste måned.

Nicolai WammenNicolai Wammen (S), finansminister

 

 

 

Nikolaj VillumsenNikolaj Villumsen (EL), MEP

 

 

 

Pernille WeissPernille Weiss (K), MEP

 

 

 

Margrete AukenKira Marie Peter-HansenMargrete Auken (SF) og Kira Marie Peter-Hansen (SF), MEP'er   

 

 

 

Martin MerrildMartin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer       

         

 

                         

Peter NedergaardPeter Nedergaard, professor, Institut for Statskundskab, KU

 

 

 

Jan Høst SchmidtJan Høst Schmidt, seniorrådgiver i Tænketanken Europa

 

 

 

Anders LadefogedAnders Ladefoged, europapolitisk chef i Dansk Industri

 

 

 

David Dreyer LassenDavid Dreyer Lassen, bestyrelsesformand for Danmarks Frie Forskningsfond

 

 

 

Rasmus AndresenRasmus Andresen, De Grønne (Tyskland), MEP

 

 

 

Europa-nævnet støtter Altingets dækning af EU's budgetforhandlinger.

Forrige artikel Det sker i EU: Stats- og regeringscheferne samles til stort budgetslagsmål Det sker i EU: Stats- og regeringscheferne samles til stort budgetslagsmål Næste artikel Få overblik: Nyt kompromisforslag på bordet kort tid før det store EU-budgetslagsmål Få overblik: Nyt kompromisforslag på bordet kort tid før det store EU-budgetslagsmål