Ny EU-aftale med ulande på trapperne: Flere skal hjemtage afviste asylansøgere

BRUXELLES: Central handels- og bistandsaftale mellem EU og 79 lande i Afrika, Stillehavet og Vestindien skal snart genforhandles. En central hjørnesten for Danmark er, at en række lande med mange migranter forpligter sig til i højere grad at hjemtage afviste asylansøgere.

Anders Samuelsen (LA) og resten af EU's udenrigsministre mødes mandag for at vedtage et endeligt mandat forud for forhandlingerne med de 79 AVS-lande.
Anders Samuelsen (LA) og resten af EU's udenrigsministre mødes mandag for at vedtage et endeligt mandat forud for forhandlingerne med de 79 AVS-lande.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Rasmus Dahl LøppenthinKristoffer Kvalvik

Der er en rigtig fin og afbalanceret tekst om migration og hjemtagelse af egne borgere. Det har været vigtigt for mig.

Ulla Tørnæs
Udviklingsminister (V)

EU's udviklingssamarbejde, Cotonou-aftalen, med 79 lande i Afrika, Stillehavet og Vestindien skal fornys, og mandag mødes udenrigsministrene i Bruxelles for at finde fælles fodslag om det endelige forhandlingsmandat. 

Det nye samarbejde får tilnavnet Post-Cotonou og regulerer blandt andet ulandsbistand og handelsaftaler mellem EU og de 79 stater, der har den samlede betegnelse AVS-landene.

Det er imidlertid forventningen, at mødet mandag reelt er en formalitet. Allerede i denne uge mødtes udviklingsministrene i Bruxelles, og Danmarks udviklingsminister, Ulla Tørnæs (V), er særdeles positiv over for det foreløbige resultat.

0:000:00