Ny EU-aftale sikrer øremærket barsel til mænd – stik imod Danmarks ønske

FÆDRE: Nye EU-regler giver fædre og mødre ret til fire måneders øremærket forældreorlov hver, heraf to betalt. ”Dårlige nyheder,” siger Morten Løkkegaard (V), efter at Danmark i årevis har kæmpet imod ændringerne.

Danske fædre får med nye EU-regler krav på fire måneders forældreorlov, hvoraf to skal være betalt. (Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix).<br>
Danske fædre får med nye EU-regler krav på fire måneders forældreorlov, hvoraf to skal være betalt. (Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix).
Anders Redder

BRUXELLES: Regeringen har tabt en årelang kamp mod EU's indflydelse på de danske barselsregler.

EU har torsdag aften vedtaget et nyt direktiv, der giver både mænd og kvinder ret til fire måneders forældreorlov hver. To af de fire måneder skal være betalt og kan ikke byttes forældrene imellem. 

Dermed kommer Danmark til at indføre øremærket barsel til fædre.

Det er lodret imod den danske regerings ønsker og en streg i regningen oven på års kamp for retten til at opretholde reglerne, som de ser ud i dag.

”Det her er bestemt ikke en blomst, der er groet i vores have, og det har det aldrig været. EU’s nye direktiv er dårlige nyheder for Danmark, for vi har allerede et velfungerende barselssystem,” siger Morten Løkkegaard, europaparlamentsmedlem for Venstre.

Foruden øremærket barsel pålægger EU fremover medlemslandene at sikre ti betalte fridage til fædre umiddelbart efter fødslen. Et krav, der ikke kolliderer med dansk praksis, da mænd allerede har to ugers ret til orlov efter fødsel.

Bruxelles og SF jubler
I Bruxelles er der både hos EU-Kommissionen og i de forskellige partigrupper ros til de nye regler.

”Det er god dag for familier i EU,” siger Marianne Thyssen, EU-kommissær for sociale anliggender.

Parlamentets ordfører på sagen, David Casa fra konservative EPP, glæder sig også.

”Det, vi har aftalt, vil øge livskvalitet for vores borgere, men vil også øge produktiviteten og bidrage til at mindske lønforskellen mellem mænd og kvinder,” siger David Casa.

I Danmark har venstrefløjen været splittet i spørgsmålet. Den forrige S-SF-R-regering indskrev i 2011 øremærket barsel i sit regeringsgrundlag, men løb senere fra løftet. 

Socialdemokratiet har sidenhen bakket regeringens modstand op. Enhedslisten har også hældt øremærket barsel dikteret af EU ned ad brættet.

SF’s Margrete Auken mener modsat, at de nye regler er en sejr og kalder på Twitter de røde kollegers stejlen for ”spild af venstrefløj”.

I Danmark har forældre med de nuværende regler 32 ugers forældreorlov til deling. Dertil har mødre 14 uger efter og 4 uger før fødslen.

Ifølge en måling, som Altinget fik foretaget i 2017, bakker et flertal af danskerne op om fire måneders forældreorlov til fædre – akkurat som EU netop har vedtaget. Dog med det aber dabei, at danskerne ikke ønsker, at EU skal bestemme på området.

Dokumentation

FAKTA - Tre nedslag i EU's nye regler for barsel og arbejdsliv:

  • Minimum fire måneders barsel per forælder – hvoraf to måneder skal være betalt og ikke kan byttes forældrene imellem. Medlemslandene får lov at beslutte størrelsen på beløbet på de to betalte måneder.
  • Nybagte fædre får ret til mindst ti dages fri fra arbejde
  • Alle arbejdstagere har ret til fem dages betalt orlov hvert år.

Kilde: EU-Kommissionen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten Løkkegaard

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (V), MEP (V), Næstformand, Renew Europe, kommunalbestyrelsesmedlem, Gentofte Kommune, fhv. MF (V)
journalist (DJH 1988)

Margrete Auken

MEP (SF), næstformand i Europa-Parlamentets Palæstinadelegation
cand.theol. (Københavns Uni. 1971), sognepræst emerita

0:000:00