Ny måling: Danskerne vil have forsvaret til at stå for grænsekontrollen

GRÆNSEKONTROL: Et flertal af danskerne bakker op om regeringens planer om at lade forsvaret hjælpe politiet med bevogtning af de danske grænser. Men der er behov for klarere regler om, hvornår forsvaret kan indsættes, siger forsker.

Hjemmeværnsfolk assisterer i dag politiet med den danske grænsekontrol ved grænsen til Tyskland.
Hjemmeværnsfolk assisterer i dag politiet med den danske grænsekontrol ved grænsen til Tyskland.Foto: /ritzau/Claus Bonnerup
Amalie Bjerre Christensen

Når der har været et mindre samarbejde, har det eksisterende regelgrundlag været godt nok, men hvis forsvaret skal hjælpe mere, skal der være et udvidet grundlag for, hvordan det foregår.

Henrik Ø. Breitenbauch
Leder af Center for Militære Studier, Københavns Universitet
Fakta
Siden 4. januar 2016 har Danmark haft grænsekontrol. Den er sidenhen blevet forlænget ad flere omgange.
I maj 2017 meddelte EU-Kommissionen, at Danmark sammen med Østrig, Tyskland, Sverige og Norge skal ophæve den midlertidige grænsekontrol inden 12. november 2017.
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har tidligere sagt, at hun ikke ser for sig, at den danske grænsekontrol kan ophæves, før EU har styr på de ydre grænser.

BRUXELLES: I september skal forsvaret aflaste politiet med grænsekontrollen.

Sådan lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i forbindelse med Venstres sommergruppemøde i august, da han fremlagde regeringens beslutning om, at forsvaret skal aflaste politiet med en række bevogtningsopgaver, blandt andet ved grænserne, så politiet kan bruge kræfterne på den verserende bandekonflikt.

Og den beslutning er danskerne enige i, viser en ny meningsmåling, som Norstat har foretaget for Altinget.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00