Nyt EU-forslag om Nordirland får en skeptisk modtagelse af Storbritannien

London og Bruxelles prøver at undgå en handelskrig – men de to parter er grundlæggende uenige om, hvad problemet er med deres aftale om forholdet efter Brexit. Stridens kerne er stadig den nordirske grænse.

Protestgraffiti i den nordirske havneby Larne: "Ingen grænse i Det Irske Hav" !
Protestgraffiti i den nordirske havneby Larne: "Ingen grænse i Det Irske Hav" !Foto: Clodagh Kilcoyne/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: Når en lastbil med britiske fødevarer kører ud fra en britisk færge i en havn i Nordirland nu om dage, så skal alt tjekkes og måske over 100 forskellige certifikater om blandt andet sundhed og sikkerhed udfyldes – på trods af, at hele transporten foregår inden for Det Forenede Kongerige.

Det problem forsøger EU nu at mindske ved at foreslå et nyt system, der skal gøre det til nok med et enkelt certifikat om for eksempel fødevaresikkerhed, selv om lastbilen indeholder 100 forskellige slags kødprodukter.

EU foreslår samtidig at skabe et særligt, forenklet toldregime for Nordirland, som har til formål at skære kraftigt ned på de administrative byrder for producenter og transportører.

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00