Kommentar af 
Steen Gade

Steen Gade: På tide at rydde op i EU-misforståelser

DEBAT: Det danske EU-medlemsskab er omgærdet af sejlivede myter og misforståelser. Inden næste års parlamentsvalg er det afgørende, at vi en gang for alle får slået fast, at EU giver danskerne flere skud i bøssen, når det gælder demokratisk indflydelse, skriver Steen Gade.

Om et år skal danskerne igen til stemmeurnerne for at vælge deres kandidater til EU-parlamentet. Inden da er det afgørende at få ryddet op i misforståelserne om EU, skriver Steen Gade.
Om et år skal danskerne igen til stemmeurnerne for at vælge deres kandidater til EU-parlamentet. Inden da er det afgørende at få ryddet op i misforståelserne om EU, skriver Steen Gade.Foto: Casper Christoffersen/Scanpix
Steen Gade
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Steen Gade
Formand Nyt Europa, tidligere MF for SF samt direktør for Miljøstyrelsen

Nu 45 år efter at Danmark meldte sig ind i det europæiske samarbejde, ser det endelig ud til, at vi har en chance for at kunne overvinde det meste af den forvirring og de mange mistolkninger, der handler om Danmark og Den Europæiske Union.

Og ikke mindst om, hvad vi skal med Europa parlamentet.

Brexit er lig med ulighed
Brexit er nøglen, og det kan ses tydeligt i alle opinionsmålingerne om danskernes holdning til EU.  For med Brexit fik vi danskere en første lektion i, hvad det vil sige at forlade EU.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Det har jo været et evigt dansk tema siden afstemningen i 1972.

Briterne er i gang med et megastort projekt om, hvordan man forlader i tusindvis af sider fælles lovtekster for i stedet at bygge et nyt nationalt system, der jo i den sidste ende vil kræve mange flere bureaukrater i Storbritannien. Også selv om man vil afskaffe en masse regler.

Nu 45 år efter at Danmark meldte sig ind i det europæiske samarbejde, ser det endelig ud til, at vi har en chance for at kunne overvinde det meste af den forvirring og de mange mistolkninger, der handler om Danmark og Den Europæiske Union.

Steen Gade
Formand Nyt Europa, tidligere MF for SF samt direktør for Miljøstyrelsen

For enden af den vej ligger nemlig et globalt ”helt frit” marked fyldt op med bilaterale aftaler om snart sagt alt.

Et mere råt samfund med endnu større ulighed venter desuden forude. Derfor en stadig stille undren over, hvordan det kunne blive Enhedslisten, der markant gik frem og forlangte en folkeafstemning herhjemme efter det britiske nej til EU. Det går jo ikke for et venstreorienteret parti!

Farvel til EU er meningsløst
Vi har nu et år - inden selve valgkampen – til endelig at få to afgørende ting på plads.

For det første, at al diskussion om, at Danmark skal forlade EU- samarbejdet intet har at gøre med valget om et år.

Ikke det fælles europæiske valg i hvert fald, men derimod om det danske valg. Det er i det danske Folketing, det i givet fald skal vedtages at sende den sag til folkeafstemning.

Det var jo også det, vi så i Storbritannien – bare for at tydeliggøre pointen, der jo også gælder al den snak, som vi har om mere EU eller mindre EU. Det er i det danske Folketing, det afgøres.

Hvis det virkelig bliver forstået, vil det samtidig blive tydeligt, at en stemme på en liste, der vil ud af EU og/eller vil modarbejde EU indefra, er meningsløs i ordets egentlige betydning. Nemlig uden mening.

Dobbelt op på indflydelse
Og hermed er vi ved den anden pointe. Kernen, så at sige.

Europa parlamentet er nemlig et parlament, der vedtager love og regler, og som andre parlamenter prøver at påvirke Unionens samlede politik. Det betyder, at vi som danskere er så heldige at have to skud i bøssen, når det gælder demokratisk indflydelse på de fælles beslutninger i vores del af verden.

Nemlig i Folketinget, hvor regeringen skal sikre sig flertal for sine synspunkter, når der forhandles fælles beslutninger. Samt igennem de repræsentanter vi vælger til Europa parlamentet, der jo samarbejder med ligesindede fra resten af EU -landene.

Det giver os noget større demokratisk indflydelse end eksempelvis vores norske broderfolk udenfor Unionen.

‘Nede i EU’ findes ikke
Og når vi så er i gang, bør vi kigge vores måde at diskutere på igennem. Sproget afslører jo meget. Hvorfor diskuterer vi eksempelvis, at EU bestemmer dette eller hint. Det er jo aldrig tilfældet.

Det kan være, at der er vedtaget et direktiv (altså en lov) om sagen, men den har vi da været med til at bestemme. Og hvem mener vi, når vi siger EU? Det kan være Kommissionen. Det kan være Parlamentet. Det kan være Det europæiske Råd.

Så lad os være præcise fremover. Hvis vi gør det, vil ordet samarbejde optræde overalt. Og det synes de fleste jo er positivt – modsat ordet Union!

Og hvad med snakken om ”nede i EU”? Der er jo ikke noget ”nede i EU”. For EU er lige her. I Danmark. I Umeå og i Nice.

Kort sagt. Lige præcist i den stol du sidder i nu.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Steen Gade

Foredragsholder, skribent, fhv. formand, Regeringens Råd for Samfundsansvar og Verdensmål
Lærer (Herning Seminarium 1969)

0:000:00