Steen Gade: På tide at rydde op i EU-misforståelser

DEBAT: Det danske EU-medlemsskab er omgærdet af sejlivede myter og misforståelser. Inden næste års parlamentsvalg er det afgørende, at vi en gang for alle får slået fast, at EU giver danskerne flere skud i bøssen, når det gælder demokratisk indflydelse, skriver Steen Gade.

Af Steen Gade
Formand Nyt Europa, tidligere MF for SF samt direktør for Miljøstyrelsen

Nu 45 år efter at Danmark meldte sig ind i det europæiske samarbejde, ser det endelig ud til, at vi har en chance for at kunne overvinde det meste af den forvirring og de mange mistolkninger, der handler om Danmark og Den Europæiske Union.

Og ikke mindst om, hvad vi skal med Europa parlamentet.

Brexit er lig med ulighed
Brexit er nøglen, og det kan ses tydeligt i alle opinionsmålingerne om danskernes holdning til EU.  For med Brexit fik vi danskere en første lektion i, hvad det vil sige at forlade EU.

Det har jo været et evigt dansk tema siden afstemningen i 1972.

Briterne er i gang med et megastort projekt om, hvordan man forlader i tusindvis af sider fælles lovtekster for i stedet at bygge et nyt nationalt system, der jo i den sidste ende vil kræve mange flere bureaukrater i Storbritannien. Også selv om man vil afskaffe en masse regler.

For enden af den vej ligger nemlig et globalt ”helt frit” marked fyldt op med bilaterale aftaler om snart sagt alt.

Et mere råt samfund med endnu større ulighed venter desuden forude. Derfor en stadig stille undren over, hvordan det kunne blive Enhedslisten, der markant gik frem og forlangte en folkeafstemning herhjemme efter det britiske nej til EU. Det går jo ikke for et venstreorienteret parti!

Farvel til EU er meningsløst
Vi har nu et år - inden selve valgkampen – til endelig at få to afgørende ting på plads.

For det første, at al diskussion om, at Danmark skal forlade EU- samarbejdet intet har at gøre med valget om et år.

Ikke det fælles europæiske valg i hvert fald, men derimod om det danske valg. Det er i det danske Folketing, det i givet fald skal vedtages at sende den sag til folkeafstemning.

Det var jo også det, vi så i Storbritannien – bare for at tydeliggøre pointen, der jo også gælder al den snak, som vi har om mere EU eller mindre EU. Det er i det danske Folketing, det afgøres.

Hvis det virkelig bliver forstået, vil det samtidig blive tydeligt, at en stemme på en liste, der vil ud af EU og/eller vil modarbejde EU indefra, er meningsløs i ordets egentlige betydning. Nemlig uden mening.

Dobbelt op på indflydelse
Og hermed er vi ved den anden pointe. Kernen, så at sige.

Europa parlamentet er nemlig et parlament, der vedtager love og regler, og som andre parlamenter prøver at påvirke Unionens samlede politik. Det betyder, at vi som danskere er så heldige at have to skud i bøssen, når det gælder demokratisk indflydelse på de fælles beslutninger i vores del af verden.

Nemlig i Folketinget, hvor regeringen skal sikre sig flertal for sine synspunkter, når der forhandles fælles beslutninger. Samt igennem de repræsentanter vi vælger til Europa parlamentet, der jo samarbejder med ligesindede fra resten af EU -landene.

Det giver os noget større demokratisk indflydelse end eksempelvis vores norske broderfolk udenfor Unionen.

‘Nede i EU’ findes ikke
Og når vi så er i gang, bør vi kigge vores måde at diskutere på igennem. Sproget afslører jo meget. Hvorfor diskuterer vi eksempelvis, at EU bestemmer dette eller hint. Det er jo aldrig tilfældet.

Det kan være, at der er vedtaget et direktiv (altså en lov) om sagen, men den har vi da været med til at bestemme. Og hvem mener vi, når vi siger EU? Det kan være Kommissionen. Det kan være Parlamentet. Det kan være Det europæiske Råd.

Så lad os være præcise fremover. Hvis vi gør det, vil ordet samarbejde optræde overalt. Og det synes de fleste jo er positivt – modsat ordet Union!

Og hvad med snakken om ”nede i EU”? Der er jo ikke noget ”nede i EU”. For EU er lige her. I Danmark. I Umeå og i Nice.

Kort sagt. Lige præcist i den stol du sidder i nu.

Forrige artikel David Trads: Selvfølgelig får Messerschmidt et kanonvalg David Trads: Selvfølgelig får Messerschmidt et kanonvalg Næste artikel Stine Bosse: Demokratiet er ingen selvfølgelighed Stine Bosse: Demokratiet er ingen selvfølgelighed
 • Anmeld

  Erik

  Ærlighed sejre trods alle løgnene

  Dejligt at en der har relevans viden om EU.
  Også tager bladet ud af munden og taler om EU så selv modstanderne må lære.
  Tak for der STEEN GADE, MERE AF SAMME SLAGS oplysninger og forklaringer om EU samarbejdet

 • Anmeld

  Kurt Wissendorf Møller

  Forbløffende!

  Det mest forbløffende ved Steens indlæg er vel i virkeligheden, at vi befinder os på et så lavt niveau i forståelsen af EU, at det er nødvendigt at forklare, hvordan noget så simpelt som hvordan EU’s love bliver til, er nødvendigt at beskrive.
  Hvis det er på det niveau danskernes viden om EU befinder sig, så er der godt nok en laaaaang vej, der skal forceres.
  Det kunne være interessant at få belyst, om vi virkelig er så politiske analfabeter ang. EU her i dk!

 • Anmeld

  Erik

  Påstande og deres skabelse

  Nu er uvidenhed en forholdsvis svær tilstand ,at påstå den danske befolkning besdder, men bevidst misbruger. via skræk m.m. fake news og hele paletten i brug, som bla MORTEN MESSERSMIDT ,beviser til mer end fulde..

  Det er snyderne/bedragerne der forsøger og benytter den, til at beskytte deres gedulgte formål, så det er reelt manglen på oplysninger omkring emnet.

  Hvor både landbruget og alle profit jægerne skabte en sammenhæng mellem begges profit jagt,,,som de forenedes i.

  For hvilken del i det danske erhvervsliv,og blå bloks politiske salgs/marketings apperater, fremførte hvad og hvorfor vi skullle med i EU og tidligere EF. ???

  Det er netop den demokratiske vision for og til befolkningerne ,som totalt,,,selv idag i debatten ang EU, OG FORMÅLENE ,helt og stadig mangler i og af Danmark ,både i parlament og befolkning.

  Og dette er ikke uvidenhed ,men manglen og med det bevidste fravær af oplysninger og derfra visionerne , både politisk og samfundsmæssigt. i Danmark.

  Og det er bla dette Steen giver sit bud på skal brydes ,med at vise hvordan dis informationerne spiller HELT frit ,,, trives og trives godt.

  Med alle deres fake news og beskyldninger ,som misbruges også af en vis person som MORTEN MESSERSMIDT,,,som stadig personligt begår stadigvæk det største bedrag,desværresatdig i læ af den mangel på valide oplysninger og viden om,, hvilket politisk parti ,ved hvad de vil ,både med og i EU samarbejdet

  Og der har markedsting branchen for landbruget ændrede alt ang EU samarbejdet og formet det til et markeds problem eller problematik,, som EU selvfølgeligt OGSÅ er og indeholder
  .
  Men er absolut ikke er hverken helheden af og for EU ,eller nogensinde bliver det.

  Så jaee det er og blver fortsat en lang tid med al den modstand og med løgne , propaganda,, "fake news " som sidste tilføjedeverable og relle katagori osv .

  Et simpelt spørgsmål, til de såkladte evt bedre vidende "vidende " er flg..

  Hvad er EU , hvad vil , kan EU, og det er det der havner i vore egne rækker som modtanderne som bla Dansk folkebedrag, med som eks MORTEN MESSERSMIDTS kæmpe bedrag, inden han var valgt overhovedet, ,, hvem vil med normale normer overhovedet protestere mod et formål ,som at bekæmpe al spild,bedrag og personlige begunstigelser på hele EU s samlede befolknings omkostinger tilegnes ,,, akkurat som det sker i alle større og mindre fælleskaber, hvor det sker demokratisk.

  Og endu værre udformet trives i alle IKKE demokratiske forsamlinger

  Men så begår relt det største bedrag et menneske kan begå mod afgivene løfter som valgt og personligt betroet person, i en opgave han selv har sagt han ville benytte,,,mod alt det vi alle er imod,,og her relt viser hvad og hvordan alt tillid erstattes BEVIDST med mistillid, bedrag osv,, i hidtil uhørt/uset størrelser,,,,selv direkte imod indædte sympatisøre for og af DF

  For hvis formål og mål var skabt og bevidshedgjort ang ,,,var dette bedrag ingen mulighed.

  Dette er stadig det og den absolutte største problematik, for hele EU s fanatiske samarbejde mellem,, frie og demokratiske selvstændige nationer, der før 1945 ,direkte og indirekte BEKRIGEDE hinanden, med alle mllder i og som brugbare smat blev brugt.og stadig indirekte bla via dette bedrag og svig ,mod al demokrati og demokratisk opbygget, tillid mellem mennesker,,,som er menneske skabt.