Obamas prioriteter udstiller EU's underhunderolle

ANALYSE: Den amerikanske præsidents første visit til EU-hovedstaden skal puste nyt liv i forholdet mellem EU og USA oven på aflytningsskandaler og almindelig forsømmelse.
Sidste gang den amerikanske præsident Barack Obama mødtes med EU's topchefer Herman Van Rompuy (t.v.) og José Manuel Barroso (t.h.) var ved G8-mødet i Nordirland sidste år. Nu kommer Obama for første gang til Bruxelles.
Sidste gang den amerikanske præsident Barack Obama mødtes med EU's topchefer Herman Van Rompuy (t.v.) og José Manuel Barroso (t.h.) var ved G8-mødet i Nordirland sidste år. Nu kommer Obama for første gang til Bruxelles.Foto: Europa-Kommissionen
Rikke Albrechtsen
Fakta

Topmødet mellem EU og USA
Den amerikanske præsident Barack Obama møder chefen for Det Europæiske Råd, Herman Van Rompuy, samt EU-Kommissionens formand José Manuel Barroso onsdag den 26. marts i Bruxelles. Mødet er planlagt til at vare en time og et kvarter og inkluderer frokost.

Ifølge EU-Kommissionen er emnerne som følger:

Situationen i Ukraine og forholdet til Rusland 

Forhandlingerne om en frihandelsaftale mellem EU og USA

Genopretning af tillide mellem europæerne og amerikanerne oven på afsløringerne af omfattende NSA-aflytninger

Globale udfordringer. Herunder verdensøkonomien, klimaforandringer, energisikkerhed, cybersikkerhed, internetfrihed, anti-terrorisme og ikke-spredning af atomvåben.

Visumproblemer for EU-medlemmer. Fem EU-lande er ikke dækket af det amerikanske indrejseprogram. Det vil EU gerne have ændret på.


Kilde: Europa-Kommissionen

BRUXELLES: En time og et kvarter. Det er, hvad den amerikanske præsident har kunnet skabe af huller i kalenderen til EU's chefer på sin første visit til Bruxelles, siden han kom til magten i januar 2009.

På sit endags-stop i Belgien onsdag som led i en kortere Europa-turné skal han også nå ud til NATO og generalsekretær Anders Fogh Rasmussen, besøge en slagmark i Flandern for at markere hundredeåret for Første Verdenskrig og holde en tale om de transatlantiske forbindelser, før han haster videre til Rom for at se til paven og den nye italienske regering. 

Det lader ikke meget tid tilbage i kalenderen til chefen for Det Europæiske Råd, Herman Van Rompuy, og EU-Kommissonsformand José Manuel Barroso, der præsenterer Unionen ved Obamas første EU-USA-topmøde på belgisk jord.

0:000:00