Debat

ØL: Danmarks CAP-plan vil ikke skabe betydelig omstilling i dansk landbrug

EU-Kommissionen har med god grund givet Danmark lav karakter for udformningen af EU's landbrugsstøtte herhjemme. Men med en ny og mere bæredygtig tilgang kan vi rette op på det, skriver Sybille Kyed.

Den bedriftsbaserede udledningsregulering er endnu ikke bygget ind i landbrugsstøtten, men det vil være muligt, når der er er udviklet en færdig løsning i statslig regi, skriver Sybille Kyed.
Den bedriftsbaserede udledningsregulering er endnu ikke bygget ind i landbrugsstøtten, men det vil være muligt, når der er er udviklet en færdig løsning i statslig regi, skriver Sybille Kyed.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Sybille Kyed
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvis ikke vi er dumpet, så får Danmark i hvert fald ikke en høj karakter fra EU-Kommissionens censorer for sin strategiske CAP-plan – udformningen af EU's landbrugsstøtte i Danmark.

Økologisk Landsforening er enig med EU-Kommissionen. Den danske udformning af EU's landbrugsstøtte vil ikke skabe en betydelig omstilling i det danske landbrug.

De fælles goder kommer i klemme i en markedsøkonomi, fordi de ikke har en pris. Vores model er et konkret forslag til, hvordan vi korrigerer den markedsfejl.

Sybille Kyed
Landbrugspolitisk chef, Økologisk Landsforening

Vi skal have en pris på bæredygtighed

Vi kalder det en 'missed opportunity'. For oplægget fra EU-Kommissionen var rigtig godt. De havde sat fokus på resultater, mens medlemslandene fik frihed til selv at finde vejen og sætte egne nationale mål inden for klima, natur, pesticider, antibiotika og dyrevelfærd.

Det var chancen for at gå fra passiv støtte til fødevareproduktion til betaling for fælles goder. EU's landbrugsstøtte er fælles penge, og tiden er løbet fra at bruge dem til fødevaresubsidier. Produktion af fødevarer bør håndteres som alle andre produkter, hvor prisen fastsættes af udbud og efterspørgsel og de regler, som producenterne skal overholde.

I Økologisk Landsforening har vi udviklet en model for den fremtidige anvendelse af landbrugsstøtten, som vi kalder 'Pris på bæredygtighed'. Vi vil introducere et klimaloft og et marknaturindeks, som landmanden skal levere på for at få fuld støtte. Modellen bliver derved en måde at introducere klimaafgifter, samtidigt med at der er blik for natur og dyrevelfærd.

De fælles goder kommer i klemme i en markedsøkonomi, fordi de ikke har en pris. Økologisk Landsforenings model er et konkret forslag til, hvordan vi korrigerer den markedsfejl. Det er et forslag, som vi vil kunne introducere i Danmark, mens vi arbejder på en tilsvarende EU-lovgivning, og mens andre EU-lande forhåbentlig går samme vej.

I regi af landbrugsaftalen er det blevet besluttet, at der skal udarbejdes en bedriftsbaseret klima- og kvælstofregulering. Den kan blive rygraden i en ny udformning af den danske landbrugsstøtte, og dermed er vi i gang.

Sybille Kyed
Landbrugspolitisk chef, Økologisk Landsforening

En ny chance for at vælge rigtigt

Økologisk Landsforening har mødtes med folk fra EU-Kommissionen i både kabinettet og med DG Agri og DG Miljø, mens forhandlingerne om EU's landbrugsstøtte stod på. Der har været stor interesse og stor forhåbning fra EU-Kommissionens folk, om at Fødevareministeriet ville gå vores vej.

Og helt overhørt er vores model heller ikke. I regi af landbrugsaftalen er det blevet besluttet, at der skal udarbejdes en bedriftsbaseret klima- og kvælstofregulering. Den kan blive rygraden i en ny udformning af den danske landbrugsstøtte, og dermed er vi i gang.

Så trods EU-Kommissionens lave karakter til Danmark er der taget politiske beslutninger, der bevæger landbrugets rammevilkår i den retning, som vi anbefaler i Økologisk Landsforening. Den bedriftsbaserede udledningsregulering er endnu ikke bygget ind i landbrugsstøtten, men det vil være muligt, når der er er udviklet en færdig løsning i statslig regi.

Næste vigtige stadie er, når ekspertudvalget for den grønne skattereform til efteråret fremlægger deres anbefalinger om landbrug og klimaafgifter. Der får det politiske Danmark en ny chance til at tage en beslutning om at omlægge hele landbrugsstøttesystemet, så det bliver mere tidssvarende og et stærkt og vigtigt redskab i indsatsen for grøn omstilling i landbruget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sybille Kyed

Landbrugs- og fødevarepolitisk chef, Økologisk Landsforening
cand.agro. (Den Kgl. Veterinær- og landbohøjskole, 1995)

0:000:00