Kronik

Historiker: Er Orbáns rival en demokratisk superhelt eller en varmluftsballon? Snart får vi svaret

Ungarske Péter Magyar har lanceret et frontalangreb mod Ungarns Viktor Orbán, som han beskylder for at lede en mafiastat. Men hvad er det egentligt, Magyar vil, og er han den rigtige mand for en udmattet opposition, spørger historiker Vibe Termansen.

Det er uvist, om Magyar er Ungarns, EU’s og Ukraines redningsmand eller blot en
forsmået ægtemand på personligt hævntogt, skriver Vibe Termansen.
Det er uvist, om Magyar er Ungarns, EU’s og Ukraines redningsmand eller blot en forsmået ægtemand på personligt hævntogt, skriver Vibe Termansen.Foto: Denes Erdos/AP/Ritzau Scanpix
Vibe Termansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Præsentabelt ydre? Tjek. Gode forbindelser? Tjek. Stjerneattitude? Åh, ja. Kamikaze-indstilling? I dén grad.

Péter Magyar, Ungarns pt. mest omtalte mand, har tilsyneladende det hele. Selv navnet har han med sig: Magyar betyder ”ungarsk”.

Før februar var Magyar bedst kendt som den tidligere justitsminister Judit Vargas mand, den ene halvdel af et moderne, konservativt ægtepar med tre børn, der optrådte side om side i glittede magasiner, hvor de lovpriste regeringspartiet Fidesz’ traditionelle familieværdier.

Med denne optagelse blev det tydeligt, at Magyar ikke sigtede på køkkendrengen, men gik efter tronen

Vibe Termansen

Han bevægede sig først for alvor ind på den ungarske offentligheds-scene i egen ret i februar i år, men sikke en entré! I en video, der er blevet set 2,4 millioner gange (Ungarn har 9,6 millioner indbyggere), sviner han sine tidligere arbejdsgivere og nære allierede i Viktor Orbáns regering og Fidesz-partiet til, først og fremmest for korruption.

Den 15. marts, på Ungarns nationaldag, trak han titusinder på gaden i Budapest for at protestere mod regeringen. Den 26. marts gentog han showet, og lørdag 6. april håber han at mobilisere den største demonstration, Ungarn har set i mange år.

En glitrende komet er født. Men hvad vil han egentlig? Kan han levere? Og er Orbán for alvor truet?

Vi er nødt til at begynde i foråret 2023, hvor Péter Magyar blev skilt fra Judit Varga, Ungarns daværende justitsminister. Orbán og Fidesz satser stærkt på Europa-Parlamentsvalget til juni i år, hvor prognoserne spår en højredrejning i hele Europa, og Varga var udset til partiets spidskandidat og stemmesluger.

Men sådan kom det ikke til at gå. For i februar faldt den ungarske præsident Katalin Novák i en stor benådningsskandale, og tog Varga med sig i faldet.

Sagen var, at Novák i foråret 2023 havde udnyttet sine beføjelser som præsident til at benåde en mand, der var dømt for at have dækket over seksuelt misbrug af børn.

Novák var ellers Fidesz-regeringens venlige ansigt udadtil – hende, der blev sendt til Kyiv for at møde Zelenskyj, mens Orbán selv mødte Putin i Beijing. Når benådningsskandalen voksede sig stor, skyldtes det dens substans: pædofili.

Netop beskyttelse af børn har nemlig været Orbáns største politiske succes i Ungarn. Det er også i det lys, man skal se hans homofobiske love (der blandt andet har ført til, at EU har indledt retssager mod landet). Homoseksuelle er pædofile, lyder rationalet bag, derfor skal børn beskyttes mod "promovering af homoseksualitet".

Læs også

Så sagen var skidt for landets præsident (og tidligere familieminister). Hun måtte ud, hvilket skete 10. februar. Samme dag trådte også Varga ud af parlamentet og helt ud af politik – for da Novák i april 2023 benådede den dømte, blev papirerne også underskrevet af landets justitsminister. Og landets justitsminister var Varga.

Orbán begræd offentligt de to trofaste støtters exit, takkede dem for deres arbejde, udnævnte en ny trofast præsident og fortsatte sit projekt med at bekæmpe EU indefra og forhale og udvande såvel støtten til Ukraine som sanktionerne mod Rusland.

Men så, ud af det blå, kom Péter Magyar, Vargas eks-mand, vejrede blod og gik efter struben.

Videoen fra februar med de voldsomme udfald mod Fidesz blev først forsøgt tiet ihjel (men hvordan tie noget ihjel, som en fjerdedel af landets befolkning har set?).

Bevæbnet med en enkelt hemmelig optagelse er han gået i krig med det, han selv kalder en mafiastat, ledet af Viktor Orbán

Vibe Termansen

Magyar havde mere i ærmet: i påsken offentliggjorde han en optagelse, han havde lavet af sin eks-hustru, hvor hun fortæller, at Antal Rogán, Orbáns magtfulde kabinetschef, har fjernet dokumenter fra en verserende korruptionssag.

Med denne optagelse blev det tydeligt, at Magyar ikke sigtede på køkkendrengen, men gik efter tronen: han krævede ikke bare en undersøgelse af Rogán, men også af Orbán, som han kaldte ”lederen af mafiastaten”. Og det var dét, titusinder af mennesker støttede ham i på gaden i Budapest sidste uge.

Fidesz forklarede, at optagelsen var redigeret, og at det slet ikke er fysisk muligt at fjerne dokumenter fra verserende korruptionssager. Hvortil folk på gaden svarede, at der i forvejen sker alt for mange ting i ungarsk politik, der burde være fysisk umulige.

Magyars eks-hustru, der tilsyneladende ikke havde koordineret med Fidesz, valgte en anden strategi: hun (der på det sociale medie X beskriver sig selv som ”Mother, Warrior, Hungarian”) skrev i to lange Facebook-opslag, at Magyar lider af en narcissistisk personlighedsforstyrrelse, at hun har været udsat for vold i ægteskabet samt at den båndede udtalelse kom under pres:

”Da han havde terroriseret mig i flere dage, sagde jeg, hvad han ville høre for at slippe af med ham så hurtigt som muligt. I sådan en situation kan det ske for enhver person, der bliver skræmt, at de siger ting, de ikke mener.”

Et ulykkeligt par, men i og med de fører deres krig i offentligheden, bliver det også kendis-sladder.

Hvorvidt Vargas alvorlige beskyldning mod Magyar er sand, er endnu ikke undersøgt. Fidesz-kritikere hæfter sig ved, at hun som justitsminister selv har afvist, at Ungarn skulle ratificere Istanbul-konventionen, der skal beskytte kvinder mod vold i hjemmet.

Læs også

Magyar-kritikere hæfter sig ved hans meget pludselige omvendelse fra den inderste Fidesz-elite til krads Orbán-kritiker, en omvendelse der – tilfældigt? – falder nøjagtigt sammen med hans skilsmisse og eks-hustrus afgang fra politik; begivenheder, der følges af hele Ungarn som en sæbeopera.

Magyar har bebudet lanceringen af et nyt politisk parti, der vil bekæmpe korruption, forbedre sundheds- og uddannelsessystemet i Ungarn samt reparere forholdet til EU og Nato.

Dét er noget, mange sukker efter i et land, hvor det ikke længere er muligt at skifte regeringen ud ved valg, hvor oppositionen har tabt pusten og selv ønsker sig en person udefra, der kan ruske op i systemet, som en Volodomyr Zelenskyj, der jo var komiker, før han blev præsident. Ifølge en undersøgelse ville 13 procent støtte Magyar, hvis der var valg nu.

Men det er der ikke. Der er meget længe til næste parlamentsvalg i Ungarn. Før da kommer for eksempel Europa-Parlamentsvalget og det amerikanske præsidentvalg, hvor Orbán satser hele butikken på Donald Trump.

Péter Magyar har unægteligt fanget opmærksomheden og skyr ingen midler, heller ikke hemmelige optagelser med sin eks-hustru fra deres eks-hjem, for at beholde den. Men han har ikke noget parti, ikke noget program, ikke noget partiapparat, ingen erfaring som politiker, ingen penge i ryggen.

Der kan ske store ting i et samfund, som præsidentvalget i Belarus i august 2020, som ikke får konsekvenser. Og der kan ske relativt små ting, som skuddet i Sarajevo, der kommer til at ryste en hel verden

Vibe Termansen

Bevæbnet med en enkelt hemmelig optagelse er han gået i krig med det, han selv kalder en mafiastat, ledet af Viktor Orbán, der som en anden økonomisk diktator kanaliserer millioner af forinth (hovedsageligt fra EU) ned i proselytternes lommer, som styrer informationsstrømmen, som har indført love mod bestemte befolkningsgrupper, som har smidt et universitet ud af landet og gjort det overordentligt svært at være uafhængigt medie eller ngo, som har ændret valglovene og fyldt domstolene med politisk udpegede dommere, og som simpelthen, hvis den hemmelige optagelse afspejler virkeligheden, fjerner beviser fra sager, der kan være problematiske for regeringen.

Det er overmåde modigt. Eller også er det ualmindeligt dumt. Er han Ungarns, EU’s og Ukraines redningsmand, en demokratisk superhelt?

Eller er han blot en forsmået ægtemand på personligt hævntogt, eller en ballon, høj på varm luft og eget celebrity-ego, som vil blive glemt, når Orbán igen får strammet tøjlerne?

For Orbán har en plan. Vær vis på det. Hvis ikke, får han det lynhurtigt. Og han har et parti, et program, et partiapparat (hele staten), bunker af penge (hele statens) og en meget lang erfaring som dreven politiker.

Det er overmåde modigt. Eller også er det ualmindeligt dumt

Vibe Termansen

Historien er en kombination af dybe strukturer i samfundet, begivenheder og rene tilfældigheder. Der kan ske store ting i et samfund, som præsidentvalget i Belarus i august 2020, som ikke får konsekvenser. Og der kan ske relativt små ting, som skuddet i Sarajevo, der kommer til at ryste en hel verden.

Titusinder på gaden mod Orbán og Fidesz er noget. Men for at svare på spørgsmålene i begyndelsen af denne kommentar: Vi ved ikke, hvad Magyar vil. Han har endnu ikke vist, at han kan levere noget, der er større end ham selv. Og Orbán er ramt, men ikke i nærheden af at have tabt.

Hvis jeg tilhørte den demokratiske opposition i Ungarn, ville jeg nok ikke indstille eftersøgningen af en ny strategi endnu.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Vibe Termansen

Historiker, forfatter og journalist
cand.mag. (Københavns Uni. 2005)

Viktor Orbán

Premierminister, Ungarn
jurist (Eötvös Loránd University 1987)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024