Ordførere kritiserer Datatilsynet: Uklare dataregler bremser sundhedsforskning

Kritik af manglende vejledning for brug af persondata fra forskningsledere fra landets kliniske forskningsinstitutter får nu ordførere til at reagere. Radikale og SF ønsker, at der snart kommer en vejledning fra Datatilsynet på forskningsområdet.

"Ideelt set skulle der have ligget en vejledning, da forordningen trådte i kraft i maj 2018," siger Stinus Lindgreen til kritikken af, at der mangler en national vejledning i, hvordan forskere skal omgås borgeres personlige sundhedsdata i forskning.<br>
"Ideelt set skulle der have ligget en vejledning, da forordningen trådte i kraft i maj 2018," siger Stinus Lindgreen til kritikken af, at der mangler en national vejledning i, hvordan forskere skal omgås borgeres personlige sundhedsdata i forskning.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Ledende sundhedsforskere kritiserer nu, at forvirring om GDPR-reglerne får projekter til at strande og gå i stykker.

Det er forskningsledere på de kliniske institutter på de danske universiteter, der råber vagt i gevær. I et debatindlæg her på Altinget kritiserer de, at der mangler en national vejledning i GDPR for forskere.

Uden en sådan er det forskningsinstitutionernes og deres eventuelle samarbejdspartneres egne jurister, der skal vurdere, hvor grænserne går. Hvilken data må bruges? Hvilken må ikke? Og hvor længe må den beholdes? Kritikken vækker også genlyd på Christiansborg:

0:000:00