Parlamentarikere kræver bindende 2030-klimamål

2030-MÅL: Europa-Parlamentets Miljø- og Energiudvalg vedtog torsdag, at EU i 2030 skal have tre bindende klimamål. K og S mener, det sender stærkt signal, mens SF ikke synes, det er ambitiøst nok. V frygter, forslaget skaber splid.
Europaparlamentarikerne ønsker at lægge pres på EU-Kommissionen.
Europaparlamentarikerne ønsker at lægge pres på EU-Kommissionen.Foto: European Parliament/Flickr
Morten Øyen

Resultatet i dag er godt for den danske greentech-industri, men jeg mener bare, at det havde været klogere at vedtage et kompromis, som kunne samle Parlamentet.

Jens Rohde (V)
Medlem af Europa-Parlamentet
Fakta

Europa-Parlamentets to udvalg for energi og miljø vedtog torsdag bindende mål for CO2-reduktioner, energieffektivitet og vedvarende energi frem mod 2030 på henholdsvis 40 procent, 40 procent og 30 procent.

Afstemningen om forslaget blev vedtaget med stemmerne 66 for og 42 imod. 3 undlod at stemme. Forslaget forventes at komme på afstemning ved plenarsamlingen 3.-6. februar. 

EU skal i 2030 have tre klare og bindende klima- og energimål: 40 procent CO2-reduktion, 40 procent energieffektivisering og 30 procent vedvarende energi.
Det vedtog et flertal blandt europaparlamentarikerne i Miljø- og Energiudvalget torsdag.

Forslaget skal først til afstemning blandt alle parlamentarikerne i starten af februar, men meldingen fra de to nøgleudvalg sender et signal til EU-Kommissionen, som 22. januar forventes at fremlægge bud på 2030-mål.

Det er vurderingen fra Bendt Bendtsen (K), som sidder i Europa-Parlamentets største gruppe, den konservative-kristne. Det er en gruppe, hvor flere af hans kollegaer ellers er bekymrede for, at tre mål betyder ekstra omkostninger til en allerede højtprøvet europæisk industri.

0:000:00