Partier vil presse EU til at hjælpe Færøerne ud af russisk klemme

SF og Venstre mener, at EU bærer en del af ansvaret for, at Færøerne igen forlænger en kontroversiel fiskeriaftale med Rusland. Udenrigspolitisk Nævn vil hjælpe færingerne og den danske regering med presse EU til at indgå en handelsaftale med Færøerne.

Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen (t.v.) og SF's udenrigsordfører Karsten Hønge (t.h.) er enige om, at presset på EU bør øges.
Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen (t.v.) og SF's udenrigsordfører Karsten Hønge (t.h.) er enige om, at presset på EU bør øges.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Det har udløst hævede øjenbryn på Christiansborg, at et flertal i det færøske parlament Lagtinget har besluttet at forlænge en kontroversiel fiskeaftale med Rusland med yderligere et år frem til udgangen af 2024.

Fra Tórshavn lyder argumentationen for at forlænge den 46 år gamle aftale blandt andet, at Færøernes primære eksportvare er fisk. Og at adgang til den russiske del af Barentshavet er afgørende for Færøernes fiskeeksport.

{{toplink}}
Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Læs også


Derfor vil færingerne ikke boykotte samarbejdet med Rusland om udveksling af fiskekvoter. På trods af Ruslands angreb på Ukraine i februar sidste år.

Det har gjort øgruppen til genstand for massiv international kritik.

På Christiansborg mener SF dog ikke, at Tórshavn alene bærer ansvaret for den situation, som Færøerne står i. Blikket bør også rettes mod Bruxelles, mener partiets udenrigsordfører Karsten Hønge.

EU har nemlig i årevis afvist Færøernes brændende ønske om at indgå en handelsaftale, som vil gøre det muligt for færingerne at sælge forarbejdede fiskeprodukter til EU-landene.

”EU burde have været meget mere proaktiv i forhold til at hjælpe Færøerne ud af den klemme, som de står i. Jeg er skuffet over, at EU ikke har været bedre til at forstå og hjælpe Færøerne,” siger Karsten Hønge.

0:000:00