Polen og Ungarn blokerer EU’s milliardstore coronaplan

VETO: Helt som lovet har regeringerne i Polen og Ungarn taget EU’s store genopretningsplan som gidsel, efter den såkaldte retsstatsmekanisme blev indført. Beslutningen bremser også det kommende langtidsbudget.

Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, og Ungarns ditto, Viktor Orban, på vej til møde med formand for EU-Kommissionen Ursula von der Leyen i september.
Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, og Ungarns ditto, Viktor Orban, på vej til møde med formand for EU-Kommissionen Ursula von der Leyen i september.Foto: Francois Lenoir/Reuters/Ritzau Scanpix
Simon Holst Jensen

Regeringerne i Ungarn og Polen er næppe på julekort med Bruxelles-toppen. Mandag blev forholdet yderligere forværret, da de to lande besluttede at blokere en delaftale, der er afgørende for, at pengene fra EU’s milliardstore coronagenopretningspakke kan komme i spil i medlemslandene.

Årsagen er, at der i forbindelse med det kommende langtidsbudget, der løber fra 2021 til og med 2027, er kommet en retsstatsmekanisme, der grundlæggende gør, at EU kan stoppe udbetalingen af penge til medlemslande, der ikke overholder retsstatsprincipper som for eksempel uafhængige dommere og lighed for retten.

Både Polen og Ungarn har i årevis været på kant med det princip, og begge landes ledere har tidligere truet med at lade det gå ud over andre politikområder, hvis mekanismen blev indført.

0:000:00