Debat

Radikal EP-kandidat: Europa, luk russerne ind!

Mange tusinde mænd flygter i øjeblikket fra Rusland. Det bør være i EU’s interesse at tage imod dem, skriver Radikale Venstres kandidat til Europa-Parlamentet David Munis Zepernick.

Putins mobilisering til krigen i Ukraine sender lige nu tusindevis af russiske mænd på flugt til nabolande som Finland, Tyrkiet, Estland, Georgien, Aserbajdsjan og Kasakhstan.
Putins mobilisering til krigen i Ukraine sender lige nu tusindevis af russiske mænd på flugt til nabolande som Finland, Tyrkiet, Estland, Georgien, Aserbajdsjan og Kasakhstan. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
David Munis Zepernick
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Putins mobilisering til den ulovlige angrebskrig i Ukraine sender lige nu flere hundredtusindvis af russiske mænd på flugt til nabolande som Finland, Tyrkiet, Estland, Georgien, Aserbajdsjan og Kasakhstan.

På trods af løfter om det modsatte rammer mobiliseringsordren både unge og gamle, syge og raske og mænd med og uden forudgående militær træning. Folk, der ytrer sig skeptisk om regimet, og demonstranter, der anholdes i forbindelse med protester mod krigen, ”belønnes” rutinemæssigt med en straksindkaldelse.

Kvaliteten af og motivationen hos de mobiliserede tropper er også af den grund særdeles ringe, og da de ovenikøbet må forventes at blive udstyret med mangelfuldt, forældet og decideret defekt udstyr, er betegnelsen ”kanonføde” givetvis på sin plads.

Selve mobiliseringen – raslen med a-våbenarsenalet er en anden snak – udgør således ikke primært og udelukkende en militær trussel. Men hvad stiller vi op med flygtningestrømmen politisk?

Det er derfor både politisk og militært i Europas og EU's egeninteresse at lukke de flygtende russere ind

David Munis Zepernick, radikal kandidat til Europa-Parlamentet

Antallet af russiske mænd på flugt rejser spørgsmålet om, hvordan vi i EU skal forholde os til denne nye gruppe flygtninge.

Skal vi opsætte højere hegn, hermetisk lukke grænsen og sågar returnere de flygtende mænd til Rusland, som man har gjort i Estland, hvor man senest har sendt en flygtende mand på et SUP-bræt retur i armene på de russiske myndigheder?

Skal vi begrænse udstedelsen af visa, som man gør i Finland? Skal vi grundlæggende vanskeliggøre eller facilitere vilkårene for de russiske mænd, som vil undslå sig mobiliseringen til Putins krig?

Hvis svaret ligger i de nabolande, som alle har et historisk og politisk betændt forhold til Rusland og/eller har større russiske minoritetsbefolkninger, tyder meget på, at de russiske mænd bliver afvist ved grænsen.

Danmark har et særligt ansvar

Spørgsmålet er imidlertid, om det er den mest hensigtsmæssige og langsigtede tilgang for Europa som helhed?

Selvom man i de pågældende lande kan have forståelse for modviljen til at tage imod titusindvis af russiske flygtninge, så er realiteten, at hver en afvist russisk mand kan risikere, om end modvilligt, at ende med gevær i hånd på slagmarken i Ukraine.

Læs også

Samtidig vil afvisningen også kunne opfattes som et svigt af de demokratiske, pro-vestlige og oppositionelle kræfter, som vi i Europa hidtil har støttet op om. Det vil være vand på Putins mølle både at få hjælp til at lukke ”udsivningen” og det tilhørende brain drain og til at lukke narrativet om Europa som et attraktivt, venligtsindet og liberalt tilflugtssted.

Det er derfor både politisk og militært i Europas og EU's egeninteresse at lukke de flygtende russere ind.

Men EU-landene kan og bør ikke ignorere historien. Bekymringerne i landene i Baltikum, Øst- og Centraleuropa, hvis historie og politiske bevidsthed i høj grad er formet i opposition til russiske aggression, kolonisering og tyranni, skal selvfølgelig tages alvorligt.

Netop derfor bør de lande, herunder Danmark, som ikke på samme måde som eksempelvis EU-landene Finland, Estland og Polen, har et særligt indenrigspolitisk følsomt forhold til Rusland, løfte et ekstra ansvar og tilbyde at tage imod de flygtende russiske mænd.

Hvem ved, måske kan netop denne gruppe russiske mænd blive en del af det fundament, som fremtidens fredelige EU/Rusland-relationer kan genopbygges på, når det nuværende anti-demokratiske, militaristiske og ultranationalistiske regime får en ende, og Rusland får en ny chance for at genindtræde som en respekteret partner i europæisk og international politik?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Munis Zepernick

Kandidat til Europa-Parlamentet for Radikale Venstre, Head of Member Engagement & Communication, Medicon Valley Alliance, bestyrelsesformand, Fonden Safe and Alive
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1999)