Radikal: Valget står mellem en EU-hær og kaos

DEBAT: EU-landene sidder fast i forældede forestillinger om nationalt territorialforsvar og har en tvivlsom tiltro til det amerikanske militær. Kun en EU-hær vil sikre sikkerhedspolitisk værdi for pengene, skriver David Munis Zepernick (R).

Af David Munis Zepernick (R)
Medlem af kommunalbestyrelsen i Frederiksberg Kommune og forhenværende EU-forsker ved Dansk Udenrigspolitisk Institut

EU-landene er samlet set verdens største og stærkeste økonomi. Når det gælder indflydelse på verdenshandlen og deraf følgende vækst og velstand, så er EU allerede en global kæmpe, og hverken Kina, USA eller andre stormagter kan true sig til at få deres vilje, når de er konfronteret med et enigt EU.

Anderledes underfrankeret forholder det sig med EU's militære kapacitet. Globalt er EU en militær dværg, som ikke engang mellemøstlige andenrangsmilitærmagter som Tyrkiet, Iran eller for den sags skyld såkaldte allierede som Saudi-Arabien og Israel tager alvorligt. Rusland tager naturligvis slet ikke EU alvorligt militært.

Dette på trods af, at vores militærudgifter samlet set ligger højere end Kinas. Kun USA bruger flere penge på forsvar.

Faktisk bruger amerikanerne flere penge på forsvar end alle andre stormagter tilsammen. I Europa er situationen den, at vi betaler for en Volvo, men får en Lada.

Fuldkommen magtesløshed
Resultatet er en fuldkommen magtesløshed i den slags hårde konflikter, hvor kun en troværdig militær trussel tæller. Det er den magtesløshed, som vi ser i det nordlige Syrien, hvor vi nu må se til fra sidelinjen, mens vores kurdiske allierede i kampen mod Islamisk Stat svigtes af USA, uden at EU-landene har et troværdigt modsvar.

Det forhold, at kurderne nu efterlader de lejre, hvor tilfangetagne IS-soldater er blevet bevogtet, for at forsvare sig mod en tyrkisk ledet invasion, er kun den første forudsigelige konsekvens.

Lykkes knibtangsmanøvren, således at den syriske diktator Assads russisk støttede styrker og Erdogans tyrkiske hær får drevet kurderne helt ud af det nordøstlige Syrien, så står Europa med en ny humanitær krise på sit dørtrin.

Næste gang kan det blive kurderne, som i titusindvis vil forsøge at komme væk fra området. De har reelt kun ét sted at flygte hen, og det er mod Europa.

En solid europæisk militær kapacitet og dermed en troværdig europæisk militærindsats i det vakuum, som amerikanerne har efterladt, ville kunne forhindre dette skrækscenarie. 

Behovet for en EU-hær
Men EU-landene sidder fast i forældede forestillinger om nationale territorialforsvar samt en efterhånden noget tvivlsom tiltro til et amerikansk militært og sikkerhedspolitisk lederskab og amerikansk varetagelse af vores fælles sikkerhed.

For nogle tidligere kolonimagter lægger historien også en politisk forklarlig, men sikkerhedspolitisk uhensigtsmæssig, dæmper på klarsynet fremadrettet.

Det danske forsvarsforbehold er vores egen danske realpolitiske snubletråd, som betyder, at vores velrenommerede, men beskedne, militære styrker ikke for nærværende kan indgå i en selvstændig europæisk kapacitetsopbygning.

Men kun et EU, som også militært kan stå på egne ben, kan aftvinge respekt hos vores naboer. Vi behøver ikke at kopiere USA's overdrevne militarisering. Langt mindre kan gøre det.

Vi betaler som nævnt allerede for langt mere sikkerhed, end vi får. Kun med en EU-hær kan vi få sikkerhedspolitisk værdi for pengene i det 21. århundredes Europa.

Det er EU-hær – eller kaos.

Forrige artikel DI: EU’s Green Deal er en god deal for Danmark DI: EU’s Green Deal er en god deal for Danmark Næste artikel Morten Løkkegaard: Statsministeren gambler med danske interesser i EU Morten Løkkegaard: Statsministeren gambler med danske interesser i EU