Debat

Rasmus Nordqvist og Eva Kjer: Danmark kan være med til at skrive EU-historie og sikre LGBT+-rettigheder

EU-Kommissionen sagsøger Ungarn i historisk sag over landets LGBT-lov. Danmark bør bakke fuldt op om, at EU-Domstolen tester, om loven overtræder EU's grundlæggende værdier, skriver Rasmus Nordqvist (SF) og Eva Kjer Hansen (V).

Blandt andet i 2021 var der massive protester i Ungarn, hvor demonstranter viste deres utilfredshed med Viktor Orban og landets LGBT-lov.
Blandt andet i 2021 var der massive protester i Ungarn, hvor demonstranter viste deres utilfredshed med Viktor Orban og landets LGBT-lov.Foto: Marton Monus/Reuters/Ritzau Scanpix
Rasmus Nordqvist
Eva Kjer Hansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I august har der været Pride i København. Det er en fest for mangfoldighed og lige rettigheder, der på fineste vis fik tusindvis af mennesker, virksomheder og offentlige institutioner på gaden. Men den danske Pride løb af stablen på et trist bagtæppe af angreb på LGBT+-rettigheder på tværs af Europa.

Ungarn ”importerede” i 2021 Ruslands anti-LGBT-propaganda lov. Loven forbyder at dele information, der betragtes som LGBT-propaganda, med børn og unge under 18 år.

I dag er implementeringen af loven i fuld sving. Eksempelvis har en tv-station fået forbud mod at reklamere for Budapest Pride, og tv-indhold om LGBT+ er forbudt før klokken 22.00 om aftenen.

Dertil har landets største boghandlerkæde pakket alle bøger med LGBT+-indhold ind i papir og rykket dem til voksensektionen. Den næststørste kæde har modtaget en bøde på 32.000 euro for at udstille den prisbelønnede ungdomsnovelle og Netflix-hit, Heartstopper, blandt ungdomslitteraturen.

Sidst, men ikke mindst, er seksualundervisning med LGBT+-indhold helt fraværende i Ungarns skoler. Konsekvenserne for Ungarns børn og unge er åbenlyse og sørgelige.

Læs også

EU sagsøger Ungarn

I år besluttede EU-Kommissionen at sagsøge Ungarn over loven, der på flere områder strider mod EU’s grundlæggende værdier.

Hvis Ungarn dømmes for dette, vil man kunne pålægge Viktor Orbans regering at betale de højest mulige bøder, indtil loven trækkes tilbage.

Rasmus Nordqvist og Eva Kjer Hansen
Hhv. bestyrelsesmedlem, Det Europæiske Grønne Parti, og vicepræsident, Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa

På opfordring fra Ungarns civilsamfund, allierede NGO’er og politikere på tværs af Europa tilsluttede 16 medlemslande og Europa-Parlamentet sig sagen. Både de Europæiske Grønne og Liberale bakkede aktivt op om det, der hermed bliver den største europæiske menneskerettighedssag i historien.

Samtidig skriver EU-Kommissionen historie ved for første gang at basere dele af sagen på artikel to i EU-traktaten, der handler om unionens værdier - ”respekt for den menneskelige værdighed, frihed, demokrati, ligestilling, retsstaten og respekt for menneskerettighederne, herunder rettigheder for personer, der tilhører mindretal”.

Danmark bør bakke fuldt op om retssagen

Medlemslande, der som Danmark bakker op om sagen, kan under retssagen vælge at støtte hele eller dele af Kommissionens søgsmål. Der er deadline for input i begyndelsen af september, og vi opfordrer regeringen til at gøre det helt klart, at Danmark bakker fuldt op om, at Domstolen tester, hvorvidt Ungarn med sin anti-LGBT-propaganda lov overtræder EU's grundlæggende værdier.

Hvis Ungarn dømmes for dette, vil man kunne pålægge premierminister Viktor Orbans regering at betale de højest mulige bøder, indtil loven trækkes tilbage.

Domstolen vil samtidig sætte helt afgørende præcedens for fremtidige sager om brud på LGBT+-rettigheder internt i EU og sende et stærkt signal til andre EU-lande, hvor lignende lovgivning er på tapetet, at dette er en rød linje for Unionen. Skulle dette lykkes, vil EU skrive menneskerettighedshistorie.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Nordqvist

Kandidat til Europa-Parlamentet (SF), bestyrelsesmedlem, Det Europæiske Grønne Parti (EGP)
designer (Danmarks Designskole 1999)

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00