Kommentar af 
Jakob Wind

Den kommende regering bør lave en ny europapolitisk aftale hurtigst muligt – og den skal være ung

De næste 50 år i EU bliver tegnet af min generation, der er vokset op i krisernes årti. En ny europapolitisk aftale bør derfor adressere de kommende generationers største udfordringer, skriver formand for Europæisk Ungdom Jakob Wind.

En ny europaaftale skal ikke kigge tilbage på de seneste års krisefortællinger om EU. Den skal i stedet adressere de kommende generationers største udfordringer, skriver Jakob Wind.
En ny europaaftale skal ikke kigge tilbage på de seneste års krisefortællinger om EU. Den skal i stedet adressere de kommende generationers største udfordringer, skriver Jakob Wind.Foto: Europæisk Ungdom, Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix
Jakob Wind
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Finanskrise, eurokrise, klimakrise, coronakrise krydret med Brexit og krig i Europa i samme sætning lyder næsten som temaet på dette års sensationelle gyserfilm under Halloween. Men det er faktisk et kort oprids af, hvad der har ramt Europa siden den danske regering sidst fremlagde en europaaftale i 2008.

Det lyder måske som om, at toget for længst er kørt fra perronen for Danmark. Mens de nuværende regeringsforhandlinger kører på højtryk, er det derfor på tide for den kommende danske regering at komme ud af starthullerne og starte på en ny europaaftale.

En ny aftale skal imidlertid ikke kigge tilbage på de sidste 14 års krisefortællinger om EU. Den skal i stedet adressere de kommende generationers største udfordringer – den skal være ung. På 50-året for dansk EU-medlemskab må vi erkende, at de næste 50 år bliver tegnet af min generation, der er vokset op i krisernes årti.

De nu afsluttede COP27-forhandlinger i Ægypten viste et klart område, hvor Danmark kan kæmpe for, at vi i Europa faktisk tager et globalt ansvar. Kun nølende gik EU med til en fond for tab og skade til det globale syd, der bliver hårdest ramt af klimaforandringer.

Det er nu min generation, der efter fleres års svigt fra 89’er-generationen står med håret i postkassen og ikke længere kan spille ‘good cop’.

Jakob Wind
Formand, Europæisk Ungdom

Også ved de igangværende trilogforhandlinger mellem Kommissionen, Parlamentet og Ministerrådet om en reformering af EU’s CO2-kvotesystem har sidstnævnte fået trumfet sin vilje igennem og nægtet at bruge ti procent af indtægterne på udviklingslande. Et globalt, klimaansvarligt EU er et oplagt punkt, Danmark kan sætte ind på.

Klima bliver essentielt for en dansk regering og et betydningsfuldt sted at kæmpe for mere samarbejde, solidaritet og handlekraft i EU. En reformering af CO2-kvotesystemet, så færre gratiskvoter uddeles, flere CO2-belastende sektorer inkluderes og antallet af kvoter generelt reduceres, kunne man tage fat på. Landbrugsstøtten skal gå til bæredygtig landbrug og naturbeskyttelsesområder. Introduktionen af en CO2-told for at lade udenlandske producenter betale for deres klimabelastning er en god start, men er ikke tilstrækkeligt.

Hvis vi skal igennem den grønne omstilling, er det også fuldstændig afgørende, at vi heroppe i det vindblæste nord også bidrager til den grønne omstilling i resten af EU. Men penge gror som bekendt ikke bare på træerne, så det kræver, at vi på tværs af landene finder pengepungen frem. Lad nu Danmarks budgetbisseri være fordums tid og lad os i stedet kæmpe for at få pengene de rette steder hen i stedet for ingen steder hen. Det er en nødvendighed for at sikre klimavenlige energikilder også i de lande, der har det svært med den grønne omstilling. Især aktuelt i lyset af den nye energipolitiske situation.

Læs også

Men med penge skal der også komme krav. Vi har i alt for mange år sløset med pengene til de lande, der bryder med vores fælles værdier. Ungarn betegnes ikke længere som et demokrati, i Polen er dommernes uafhængighed eroderet mens korruption og LGBT-diskrimination desværre kører derudaf. Danmark har alt for længe blot set EU som et handelssamarbejde, hvor værdierne altid stod i baggrunden.

I flere årtier har danske politikere negligeret EU som et værdifællesskab og prioriteret økonomiske hensyn. Men det er nu min generation, der efter fleres års svigt fra 89’er-generationen står med håret i postkassen og ikke længere kan spille ‘good cop’ overfor de her lande.

Vi unge ønsker at sætte vores præg på EU og forbedre det i en mere demokratisk retning. Men så skal vi da også turde at tage de store skridt, for EU er hvad vi gør det til.

Jakob Wind
Formand, Europæisk Ungdom

Senest har Ungarn holdt hele EU som gidsel og blokeret omkring 18 milliarder euro i EU-støtte til Ukraine. Heldigvis har EU-Kommissionen anbefalet at tilbageholde hele 7,5 milliarder euro af EU-midler til Ungarn grundet den massive retsstatskrise, landet befinder sig i.

EU-landenes finansministre skal træffe den endelige afgørelse i starten af december. Uanset om vi har fået en regering til den tid, er det afsindig vigtigt, at vi ikke blindt finansierer autokratier, når vi stadig ikke ser nogen som helst form for forbedring.

Så længe vi ikke kan opretholde basale demokratiske værdier inden for egne grænser, kan vi heller ikke i skåltalerne forsvare dem over for Ukraine. Krigen på vores kontinent har sendt chokbølger gennem hele den vestlige verden. Stormagtspolitikken er tilbage på en brutal og ødelæggende måde, hvor Europa nu befinder sig i en eksistenskrise: Kan vi overhovedet klare opgaven med at stå op imod Putins Rusland og Xi Jinpings Kina?

EU er og bliver det tætteste samarbejde, Danmark er en del af. Det er i vores klare interesse som et lille land at udvikle den udenrigs- og sikkerhedspolitiske dimension i EU og afskaffe stopklodsen om enstemmighed. Her har Orban igen været på spil i forhold til sanktionspakkerne mod Rusland. En fælles udenrigspolitik er den eneste måde, vi kan gøre os selv handlekraftige, gennem EU. For hvis vi i fællesskab ikke forsvarer vores værdier, har vi intet Europa om få år.

Det er her vigtigt at huske på, at EU ikke er et samarbejde mejslet i sten. Vi skal udvikle det løbende, så det kan tackle tidens problemer. Traktatændringer skal ikke ses som fandenivoldsk men som en måde at forbedre samarbejdet i en mere demokratisk, borgernær vej. Vi unge ønsker at sætte vores præg på EU og forbedre det i en mere demokratisk retning. Men så skal vi da også turde at tage de store skridt, for EU er, hvad vi gør det til.

Europæisk Ungdom og en række ungdomspolitiske kom allerede sidste år med en række forslag til en ny europaaftale. Bolden ligger nu ovre på politikernes banehalvdel. Spørgsmålet er så bare, hvordan og hvornår de vælger at sparke den ned i Bruxelles.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Wind

Landsformand, Europæisk Ungdom
stud.scient.pol. (Københavns Uni.)

0:000:00