Regeringen forsvarer samarbejde med EU-sparebande

SAMRÅD: Venstre og Radikale sætter spørgsmålstegn ved effekten af Danmarks alliance med Holland, Sverige og Østrig i forhandlingerne om det langsigtede EU-budget. Men kritikken afvises af finansministeren på et samråd om EU-budgettet.

Det er en fordel for de danske interesser at fastholde det tætte samarbejde med Holland, Sverige og Østrig.

Sådan sagde finansminister Nicolai Wammen (S) på et samråd i Europaudvalget mandag, hvor han sammen med klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), fødevareminister Mogens Jensen (S) og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) skulle svare på spørgsmål om forhandlingerne om et nyt syvårigt EU-budget.

En del af det samråd blev benyttet til at forsvare den danske alliance, der også går under navnet sparebanden, fordi de fire lande har det til fælles, at de kæmper for et smallere EU-budget.

”Man kan jo lave det tankeeksperiment, om vi havde stået stærkere ved, at vi var alene, frem for at vi har et meget tæt samarbejde med Holland, Sverige og Østrig. Det tror jeg ikke havde været en fordel for Danmark,” sagde Nicolai Wammen.

Kritik: Manglede effekt af alliance
Forsvaret kom, efter at både Venstre og Radikale på samrådet kritiserede alliancen for ikke at have vist nogen effekt. De to partier henviste til, at det nye budgetudspil, som EU-Kommissionen præsenterede i slutningen af maj, har bevæget sig endnu længere væk fra det danske udgangspunkt til budgetforhandlingerne.

”Finansministeren siger, at samarbejdet med de tre andre lande i det, som man plejer at kalde sparebanden, men som også bliver kaldt the frugal four, har fungeret godt. Og det er det muligvis, men resultaterne er indtil videre gået den modsatte vej,” sagde Jan E. Jørgensen, der er Venstres EU-ordfører.

Venstres EU-ordfører blev suppleret af sin kollega fra Radikale, Jens Rohde, der er af den holdning, at regeringen bør melde sig helt ud af alliancen.

”Regeringen putter sine æg i den forkerte kurv, og jeg tror ikke, at man får ret meget ud af det. Jeg er helt enig med hr. Jan E. i, at det ikke har været nogen stor succes indtil videre. Og heldigvis for det,” sagde Jens Rohde.

Allerede inden samrådets start har Radikale sammen med SF rejst kritik af den danske alliance og krævet, at Danmark forlader den.

V og R efterlyser konkrete forslag til landbrugsbesparelser
De to partier nøjedes ikke med at sætte spørgsmålstegn ved Danmarks allierede. De efterlyste også konkrete bud på, hvordan regeringen vil finde penge til nye prioriteringer i EU-budgettet ved at skære på landbrugsstøtten og strukturfondene.

Sammen med sine allierede kæmper Danmark nemlig for, at EU-budgettet skal holdes på 1,00 procent af EU’s bruttonationalindkomst. Men med Storbritanniens farvel til det europæiske samarbejde og ønsket om nye investeringer i blandt andet klima vil det kræve en spareøvelse på andre områder.

Her har regeringen selv peget på, at der kan findes penge ved at spare på landbrugsstøtten, strukturfondene og administrative udgifter.

Men formanden for Europaudvalget, Eva Kjer Hansen (V), benyttede samrådet til at kræve konkrete bud på, hvordan regeringen vil skære i landbrugsstøtten. Det blev til tre spørgsmål, og selvom fødevareminister Mogens Jensen blandt andet pegede på, at der kan findes penge i den koblede støtte, markedsordningen og de direkte betalinger, var udvalgsformanden ikke tilfreds hen mod slutningen af samrådet:

”Jeg har brug for at finde ud af, om det bare er løs snak? Eller om der også er noget konkret handling? For jeg kan konstatere, at finansministeren nu udvider listen over ting, der skal finansieres af strukturfonde og landbruget. Nu er det miljø, klima, digitalisering og sundhed,” sagde Eva Kjer Hansen og tilføjede:

”Så nævner fødevareministeren, at der er nogle områder man kan kigge på: Den koblede støtte, markedsordningen og nu også de direkte betalinger. Men så vil jeg gerne spørge til, hvad har den danske regering fremlagt af konkrete forslag i drøftelserne om budgettet?”

Fødevareminister kan ikke anvise konkrete finansieringstiltag
Radikales Jens Rohde efterlyste også mere konkrete bud fra regeringens side:

”Det er lidt en hån mod alt og alle, at man bare siger, ’nå ja, vi må finde noget på landbrugsstøtten’ uden at være tilstrækkelig konkret,” sagde han.

Men da forhandlingerne om konkrete finansieringsforslag i det langsigtede budget ikke forhandles blandt landbrugsministrene, kunne fødevareministeren ikke uddybe sit svar yderligere:

”Som det er slået fast nogle gange, så vil vi gerne fra dansk side reducere i landbrugsbudgettet for blandt andet at få råd til nogle af de grønne investeringer,” sagde Mogens Jensen og tilføjede:

”Konkrete finansieringstiltag i forhold til overordnede budget forhandles ikke blandt landbrugsministre.”

Forrige artikel Ny rapport med hård kritik: EU’s landbrugspolitik har ikke forbedret biodiversiteten Ny rapport med hård kritik: EU’s landbrugspolitik har ikke forbedret biodiversiteten Næste artikel Ekspert om DF’s EU-planer: Det vil være økonomisk selvmord at følge Storbritannien Ekspert om DF’s EU-planer: Det vil være økonomisk selvmord at følge Storbritannien