Regeringen forsvarer samarbejde med EU-sparebande

SAMRÅD: Venstre og Radikale sætter spørgsmålstegn ved effekten af Danmarks alliance med Holland, Sverige og Østrig i forhandlingerne om det langsigtede EU-budget. Men kritikken afvises af finansministeren på et samråd om EU-budgettet.

Finansminister Nicolai Wammen (S) forsvarede det danske samarbejde om EU-budgettet med Sverige, Holland og Østrig på et samråd mandag.
Finansminister Nicolai Wammen (S) forsvarede det danske samarbejde om EU-budgettet med Sverige, Holland og Østrig på et samråd mandag.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Det er en fordel for de danske interesser at fastholde det tætte samarbejde med Holland, Sverige og Østrig.

Sådan sagde finansminister Nicolai Wammen (S) på et samråd i Europaudvalget mandag, hvor han sammen med klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), fødevareminister Mogens Jensen (S) og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) skulle svare på spørgsmål om forhandlingerne om et nyt syvårigt EU-budget.

En del af det samråd blev benyttet til at forsvare den danske alliance, der også går under navnet sparebanden, fordi de fire lande har det til fælles, at de kæmper for et smallere EU-budget.

”Man kan jo lave det tankeeksperiment, om vi havde stået stærkere ved, at vi var alene, frem for at vi har et meget tæt samarbejde med Holland, Sverige og Østrig. Det tror jeg ikke havde været en fordel for Danmark,” sagde Nicolai Wammen.

Fakta
Hvad er EU's langsigtede budget?
Budgettet fastsætter grænserne for EU's udgifter og strækker sig over en periode på syv år, og det kaldes for den flerårige finansielle ramme (FFR). Den FFR, som regeringslederne netop forhandler, skal gå fra år 2021 til og med 2027. Budgettet skal stemmes igennem med enstemmighed af medlemslandene.  

Den danske holdning til den flerårige finansielle ramme har under både den nuværende og den tidligere regering været, at et mindre EU bør være lig med et mindre EU-budget. Holdningen er, at medlemslandene bør prioritere frem for at hæve regningen.

Kritik: Manglede effekt af alliance
Forsvaret kom, efter at både Venstre og Radikale på samrådet kritiserede alliancen for ikke at have vist nogen effekt. De to partier henviste til, at det nye budgetudspil, som EU-Kommissionen præsenterede i slutningen af maj, har bevæget sig endnu længere væk fra det danske udgangspunkt til budgetforhandlingerne.

”Finansministeren siger, at samarbejdet med de tre andre lande i det, som man plejer at kalde sparebanden, men som også bliver kaldt the frugal four, har fungeret godt. Og det er det muligvis, men resultaterne er indtil videre gået den modsatte vej,” sagde Jan E. Jørgensen, der er Venstres EU-ordfører.

Jeg er helt enig med hr. Jan E. i, at det ikke har været nogen stor succes indtil videre. Og heldigvis for det.

Jens Rohde
EU-ordfører (R)

Venstres EU-ordfører blev suppleret af sin kollega fra Radikale, Jens Rohde, der er af den holdning, at regeringen bør melde sig helt ud af alliancen.

”Regeringen putter sine æg i den forkerte kurv, og jeg tror ikke, at man får ret meget ud af det. Jeg er helt enig med hr. Jan E. i, at det ikke har været nogen stor succes indtil videre. Og heldigvis for det,” sagde Jens Rohde.

Allerede inden samrådets start har Radikale sammen med SF rejst kritik af den danske alliance og krævet, at Danmark forlader den.

Læs også

V og R efterlyser konkrete forslag til landbrugsbesparelser
De to partier nøjedes ikke med at sætte spørgsmålstegn ved Danmarks allierede. De efterlyste også konkrete bud på, hvordan regeringen vil finde penge til nye prioriteringer i EU-budgettet ved at skære på landbrugsstøtten og strukturfondene.

Sammen med sine allierede kæmper Danmark nemlig for, at EU-budgettet skal holdes på 1,00 procent af EU’s bruttonationalindkomst. Men med Storbritanniens farvel til det europæiske samarbejde og ønsket om nye investeringer i blandt andet klima vil det kræve en spareøvelse på andre områder.

Her har regeringen selv peget på, at der kan findes penge ved at spare på landbrugsstøtten, strukturfondene og administrative udgifter.

Men formanden for Europaudvalget, Eva Kjer Hansen (V), benyttede samrådet til at kræve konkrete bud på, hvordan regeringen vil skære i landbrugsstøtten. Det blev til tre spørgsmål, og selvom fødevareminister Mogens Jensen blandt andet pegede på, at der kan findes penge i den koblede støtte, markedsordningen og de direkte betalinger, var udvalgsformanden ikke tilfreds hen mod slutningen af samrådet:

”Jeg har brug for at finde ud af, om det bare er løs snak? Eller om der også er noget konkret handling? For jeg kan konstatere, at finansministeren nu udvider listen over ting, der skal finansieres af strukturfonde og landbruget. Nu er det miljø, klima, digitalisering og sundhed,” sagde Eva Kjer Hansen og tilføjede:

”Så nævner fødevareministeren, at der er nogle områder man kan kigge på: Den koblede støtte, markedsordningen og nu også de direkte betalinger. Men så vil jeg gerne spørge til, hvad har den danske regering fremlagt af konkrete forslag i drøftelserne om budgettet?”

Fødevareminister kan ikke anvise konkrete finansieringstiltag
Radikales Jens Rohde efterlyste også mere konkrete bud fra regeringens side:

”Det er lidt en hån mod alt og alle, at man bare siger, ’nå ja, vi må finde noget på landbrugsstøtten’ uden at være tilstrækkelig konkret,” sagde han.

Men da forhandlingerne om konkrete finansieringsforslag i det langsigtede budget ikke forhandles blandt landbrugsministrene, kunne fødevareministeren ikke uddybe sit svar yderligere:

”Som det er slået fast nogle gange, så vil vi gerne fra dansk side reducere i landbrugsbudgettet for blandt andet at få råd til nogle af de grønne investeringer,” sagde Mogens Jensen og tilføjede:

”Konkrete finansieringstiltag i forhold til overordnede budget forhandles ikke blandt landbrugsministre.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

Jan E. Jørgensen

MF (V), rådmand, medlem, Magistraten, Frederiksberg Kommune
advokat (L), cand.jur. (Københavns Uni. 1995)

Jens Rohde

Fhv. MF, formand, Danske fodbolddommere
student (Viborg Katedralskole 1989)

0:000:00