Regeringen lukker grænsen: ”Mange danskere kommer til at blive berørt"

Vi står på ubetrådt land. Vi står i noget, som ingen af os har prøvet før, sagde Mette Frederiksen, da hun præsenterede nye tiltag for at bremse spredningen af coronavirus.

LUKKER NED: Fra lørdag klokken 12 lukker Danmark grænserne for at mindske spredningen af coronavirus. Det er et "voldsomt", men nødvendigt tiltag, lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S).

Det er et af de helt tunge skyts, som regeringen nu tager i brug for at stoppe den voldsomme stigning i antallet af coronasmittede i Danmark.

Fra og med i morgen lørdag klokken 12.00 lukker Danmark grænsen, og der vil komme hel eller delvis nedlukning af fly-, færge- og togtransport. I første omgang frem til 13. april.

”Vi står på ubetrådt land. Vi står i noget, som ingen af os har prøvet før. Jeg er sikker på, at vi kommer igennem det her sammen,” sagde statsminister Mette Frederiksen (S) under et pressemøde fredag klokken 19.

”Lige nu ved jeg godt, at det samlede katalog er meget voldsomt og vil opleves meget voldsomt, men jeg er af den klare overbevisning, at det er det værd.”

Det er politiet, der får ansvaret for opgaven, men Forsvaret kommer også til at være til stede ved grænsen.

Alle udlændinge, der ikke har et ”anerkendelsesværdigt formål” i Danmark vil blive afvist ved de danske grænser. Almindelige turister og rejsende vil blive afvist, men danskere vil altid kunne rejse ind i Danmark.

”Mange danskere kommer til at blive berørt. Der er en del, der pendler i grænselandet fra Sverige og Tyskland. I må forvente længere køer og længere rejsetid,” sagde Mette Frederiksen, der kaldte det for et "klart indrejseforbud": "De (udlændinge, red.) bliver bedt om at vende rundt." 

Justitsminister Nick Hækkerup, der også var til stede ved pressemødet, gav en række eksempler på, hvad et ”anerkendelsesværdigt formål” er. Det kan for eksempel være folk, der skal besøge et sygt familiemedlem, eller varetransport både ind og ud af landet.

Statsministeren slog fast, at der fortsat vil kunne komme varer ind og ud af Danmark for at sikre, at der er medicin, fødevarer og de nødvendige midler for industriproduktionen.

Forventer flere smittede
De nye tiltag fra regeringen kommer, efter at 801 personer i Danmark er konstateret smittet med coronavirus. 23 personer er indlagt på sygehuset, fire af dem på intensiv afdeling.

”To af dem er desværre i kritisk tilstand,” sagde Mette Frederiksen og fortsatte:

"De tal må vi forvente stiger, og de vil stige meget.”

Mette Frederiksen, der havde haft det dårligt for nylig, kunne i øvrigt fortælle, at hun er testet negativ for coronavirus.

,

Forrige artikel EU giver grønt lys for 91 millioner i statsstøtte til corona-ramte events EU giver grønt lys for 91 millioner i statsstøtte til corona-ramte events Næste artikel Trods kritik fra udlandet: Støttepartier bakker fortsat op om lukkede grænser Trods kritik fra udlandet: Støttepartier bakker fortsat op om lukkede grænser