Debat

Ruslands ambassadør i Danmark: Rusland udelukkes fra opklaringen af Nord Stream-sabotagen

Danmark og andre vestlige lande modvirker russisk deltagelse i opklaringen af Nord Stream-sabotagen, selvom det ikke er overbevisende, at Danmark selvstændigt kan sikre gennemsigtigheden i efterforskningen, skriver den russiske ambassadør i Danmark, Vladimir Barbin.

Rusland har oplevet manglende vilje til at sikre gennemsigtigheden af ​​den igangværende undersøgelse fra de danske myndigheder, og russiske repræsentanter er blevet nægtet deltagelse, skriver Vladimir Barbin.<br>
Rusland har oplevet manglende vilje til at sikre gennemsigtigheden af ​​den igangværende undersøgelse fra de danske myndigheder, og russiske repræsentanter er blevet nægtet deltagelse, skriver Vladimir Barbin.
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Vladimir V. Barbin
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I stedet for at fastslå fakta i forbindelse med sabotagen på gasrørledningerne Nord Stream 1 og Nord Stream 2 er opmærksomheden i Danmark rettet mod at diskutere alle mulige versioner og spekulationer om de mulige gerningsmænd til det skete.

Denne form for intellektuel øvelse, uden at præsentere fakta, der burde kunne verificeres, fører til en blindgyde og gavner kun dem, der er bange for sandheden.

I de seks måneder, der er gået siden sabotagen, har dansk side ikke offentliggjort nogen officiel information om efterforskningens forløb. Hvilke søfartøjer – blandt andet militære skibe – var til stede i sabotageområdet? Er der vidner, som er blevet afhørt, og hvad er deres vidnesbyrd?

Blev fragmenter af ødelagte gasrørledninger rejst op, og hvad er resultaterne af deres forskning? Hvilke virksomheder – især udenlandske – fik lov til at arbejde i Danmarks og Sveriges eksklusive økonomiske zone, og blev deres aktiviteter revideret? 

Manglende gennemsigtighed

Den russiske side vil gøre alt, hvad der er muligt inden for rammerne af de eksisterende internationale retsnormer, for at forhindre, at terrorhandlingen begået mod gasrørledningerne bliver "snakket et øre af", og at de skyldige undgår ansvar.

Russiske repræsentanter blev nægtet deltagelse. Det russiske forslag om at oprette en fælles efterforskningsgruppe blev også afvist.

Vladimir Barbin
Rusland ambassadør i Danmark

De vestlige lande, herunder Danmark, modvirker dog en sådan tilgang og forhindrer russisk side i at udnytte de muligheder, den råder over i henhold til Europæisk konvention af 1959 om gensidig retshjælp i straffesager og Europa-Rådets konvention om forebyggelse af terrorisme af 2005. Den russiske generelle anklagemyndigheds anmodning om retshjælp i efterforskningen af ​​eksplosionerne blev afvist.

Rusland har stået over for de danske myndigheders manglende vilje til at sikre gennemsigtigheden af ​​den igangværende undersøgelse. Russiske repræsentanter blev nægtet deltagelse. Det russiske forslag om at oprette en fælles efterforskningsgruppe blev også afvist.

Under disse betingelser forslog Rusland et udkast til en resolution for FN’s Sikkerhedsråd, der indeholder bestemmelser om en uafhængig international undersøgelse af gasrørledningshændelser i FN-regi. Dette efterforskningsformat er designet til at sikre pålideligheden af ​​dets resultater for at forhindre, at fakta bliver fortiet, mens de skyldige for denne terrorforbrydelse undgår ansvaret.

Modtog ikke informationer

I et forsøg på at hæmme det russiske projekts fremskridt sendte Danmark, Sverige og Tyskland et fælles brev til medlemslandene i FN's Sikkerhedsråd, hvori det anføres, at den russiske side angiveligt er blevet informeret om fremskridtene i de undersøgelser, som disse lande har gennemført.

Offentlige forsikringer, om at Danmark som retsstat er i stand til at sikre troværdigheden af efterforskningen og dens resultater selvstændigt, bekræftes ikke af konkrete handlinger og er ikke overbevisende.

Vladimir Barbin
Ruslands ambassadør i Danmark

I denne henseende tog den russiske side et hidtil uset skridt og cirkulerede i FN's Sikkerhedsråd den diplomatiske korrespondance med myndighederne i Danmark, Sverige og Tyskland, hvilket indikerede, at en sådan påstand ikke svarer til den virkelige tilstand.

Russisk side modtog ingen væsentlige oplysninger om de igangværende efterforskningsaktioner i sagen om eksplosioner på gasrørledningerne fra de danske myndigheder. Desuden får man indtryk af, at de er ligeglade med ny fakta i dette tilfælde.

Offentlige forsikringer, om at Danmark som retsstat er i stand til at sikre troværdigheden af efterforskningen og dens resultater selvstændigt, bekræftes ikke af konkrete handlinger og er ikke overbevisende.

Genstand på gasrørledningen

Nord Stream AG 2, som er operatøren af ​​Nord Stream 2-gasrørledningen, fandt under en visuel inspektion af denne gasrørledning 21. februar en bestemt cylindrisk genstand installeret ved svejsesamlingen af ​​et af gevindene i denne gasrørledning.

Læs også

Nord Stream AG 2 underrettede de danske og russiske myndigheder om sit fund. Denne genstand blev fundet i Danmarks eksklusive økonomiske zone, men der var intet svar fra de danske myndigheder.

I den forbindelse blev der anmodet om de relevante forklaringer 7. marts fra den danske ambassade i Moskva. Først herefter meddelte det danske udenrigsministerium ved et notat dateret 10. marts den russiske ambassade i København, at dansk side var i gang med at vurdere det fundne objekts mulige risici for sikkerhed og miljø.

Nu oplyser dansk side, at den fundne genstand ikke er farlig. Det oplyses dog ikke, hvad det var for en genstand, om det er rejst fra havbunden, hvordan dets uskadelighed er konstateret med videre.

Alle disse omstændigheder bekræfter kun relevansen af ​​det russiske udkast til resolution fra FN's Sikkerhedsråd, der sigter mod at gennemføre en omfattende gennemsigtig og upartisk efterforskning af terrorhandlinger begået mod Nord Stream.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Vladimir V. Barbin

Ruslands ambassadør til Danmark
Moskvas Statslige Institut for Internationale Relationer (MGIMO)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024