S&D-leder: S har ikke svigtet finansskatten

INTERVIEW: Selvom Hannes Swoboda, der er gruppeformand for de europæiske socialdemokrater i Europa-Parlamentet, er stærk tilhænger af en europæisk finansskat, bebrejder han ikke Socialdemokraterne i Danmark for fodslæb. Altinget | EU har talt med ham.
Kristoffer Hecquet

Det har vagt stor undren rundt om i Europa, at den danske regering, ledet af Socialdemokraterne, ikke har fulgt sine europæiske partifælders ideologi ved at kæmpe for en europæisk skat på finansielle transaktioner. Særligt nu, hvor Tyskland ikke længere findes blandt finansskattens stædige forkæmpere, kunne man forvente en smule bitterhed i den socialdomokratiske gruppe i Europa-Parmentet, S&D, over, at de danske kolleger ikke kunne presse mere på. Men det er ikke tilfældet.

Ingen grund til kritik
Hannes Swoboda, formand for S&D-gruppen, er irriteret over den tyske udmelding og forstår ikke ændringen af deres position så tæt på et finansministermøde. Men han mener ikke, at de danske socialdemokrater har kæmpet for lidt for en europæisk finansskat.

"Den danske regering er en koalitionsregering med forskellige holdninger til finansskatten. Jeg ved at mange danske socialdemokrater, jeg har talt med, både her i Europa-Parlamentet og i Danmark, er store tilhængere af denne skat. Og da de danske socialdemokrater sidder i koalition med andre partier, kan formandskabet ikke blot gennemføre socialdemokratisk politik. I øjeblikket har jeg ingen grund til at kritisere den danske regering, men vi vil se, hvordan det udvikler sig. Når det danske formandskab er overstået, kan vi evaluere på det," fortæller Swoboda og fortsætter:

"Min kritik går mere til for eksempel Storbritannien, der er meget imod, og Sverige der tidligere har haft dårlige erfaringer med indførelse af transaktionsskat, men de burde vide, at deres erfaringer bygger på en forkert udformning af finansskatten," siger han

Jeg ved, at mange danske socialdemokrater, jeg har talt med, både her i Europa-Parlamentet og i Danmark, er store tilhængere af denne skat. Og da de danske socialdemokrater sidder i koalition med andre partier, kan formandskabet ikke blot gennemføre socialdemokratisk politik.

Hannes Swoboda
MEP, Gruppeformand, S&D

Hannes Swoboda er desuden kritisk over for den radikale leder, Margrethe Vestager (R), da han betragter hendes parti som en stopklods for forhandlingerne af finansskatten på europæisk plan. Straks efter dette interview sendte han et brev til indenrigs- og økonomiministeren, der blandt andet lød: 

"Vi har brug for øjeblikkelig handling på den finansielle transaktionsskat. Støtten til finansskatten er blevet styrket over de sidste to år ... det er nu åbenlyst, at al modstand imod finansskatten kun er politisk og ikke baseret på videnskabelige fakta," står der.

Finanssskat er god socialdemokratisk politik
Hannes Swoboda forklarer, hvorfor de europæiske socialdemokrater kæmper for finansskatten, og hvorfor den danske regering bør gøre det også.

"Principielt er en finansskat vigtigt for de europæiske socialdemokrater, fordi det finansielle marked er ansvarlig eller i det mindste medansvarlig, for det kaos vi har oplevet i finanssektoren og herefter i den økonomiske sektor. Således burde det finansielle marked også bidrage til en løsning. - En løsning, som behøver mange penge, ikke kun til at stabilisere bankerne, men også til at bekæmpe arbejdsløshed og ungdomsarbejdsløshed mv. Det er et spørgsmål om retfærdighed i den økonomiske sektor," forklarer Swoboda. Han fortsætter: 

"Som socialdemokrater kæmper vi imod ulighed inden for magt, penge og ejendom. Og de, som arbejder i den finansielle sektor, er overvejende velhavende og magtfulde og har dermed mange andre borgeres skæbne i deres hænder. Så jeg mener, at de i det mindste burde yde deres bidrag. Det er et spørgsmål om at korrigere tidligere tiders fordeling af midler mellem den lave ende og den høje ende af samfundet, og så skal vi sikre større stabilitet. En finansskat vil kunne være et af de vigtige midler til at korrigere dette. Der er både strategiske elementer og elementer om retfærdighed i det. Der er mange penge i den finansielle sektor, men ingen penge til investeringer, så der er mange årsager til at gå ind for finansskat."

Kun global finansskat kan fungere optimalt
Den danske regering har peget på skabelsen af en global finansskat i stedet for den europæiske. Er det muligt med en global finansskat?

"Global finansskat er ikke realistisk lige nu, men måske hvis Obama bliver genvalgt, og får større manøvrefrihed, hvilket naturligvis afhænger af Republikanernes valgresultater, vil vi kunne implementere den. Men en finansskat kan kun fungere optimalt, hvis den er global," fortæller han.

Men da den globale finansskat ligger langt ude i fremtiden, giver det alligevel god mening at fokusere på en europæisk version nu.

"En europæisk eller Eurozone-finansskat ville også kunne fungere. Kommissionen har vist, at det kan lade sig gøre, og vi har lavet en undersøgelse, der bekræfter dette. Fordelen er, at det ikke handler om beskatning i medlemlandende, men beskatning af aktiviteter, der berører vores borgere, hvilket gør initiativet mere globalt. Og jeg tror ikke, at en europæisk finansskat vil skade europæisk økonomi - selvfølgelig skaber den finansielle sektor nogle job og fordele, men vi har jo set, at jobskabelsen fra finanssektorens side tidligere har været hul. Den gjorde faktisk ganske stor skade og skabte i stedet arbejdsløshed på grund af et ureguleret marked og højhastighedstransaktioner mv. Det er derfor en balance, men jeg tror, at en finansskat vil kunne bidrage positivt til økonomien og jobskabelsen," siger formanden for den næststørste gruppe i Europa-Parlamentet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00