Skattefusk-bekæmperen fra Bornholm dropper EU for ministerpost

OVERRASKELSE: Et stærkt signal med en erfaren EU-politiker. En skandale. Eller en Karsten Hønge. Der er vidt forskellige reaktioner på den overraskende udnævnelse af 45-årige Jeppe Kofod til Danmarks nye udenrigsminister.

For kun en måned og en dag siden satte 188.757 danskere kryds ved Jeppe Kofod, da de stemte ved valget til Europa-Parlamentet. De får sig måske en skuffelse nu, hvor han i stedet bliver hevet ind i Udenrigsministeriet på Christianshavn som en del af Regeringen Mette Frederiksen.

Kofod har siddet i Europa-Parlamentet for socialdemokraterne siden 2014 og sad før dét i Folketinget i seks år.

Som spidskandidat for S er han netop blevet genvalgt til Parlamentet i Strasbourg med fjerdeflest stemmer blandt alle kandidaterne. Derfor beskylder flere på sociale medier Kofod for at "lave en Karsten Hønge" med henvisning til SF'eren, der stillede op til europaparlamentsvalget, blev valgt og kort efter frasagde sig sin plads, fordi han hellere ville stille op til Folketinget. Det fik Hønge skarp kritik for.

Kofods situation er dog markant anderledes, i og med at han ikke på forhånd kunne vide, at han fik mulighed for at blive minister, da han førte valgkamp for Socialdemokratiet. Det er der også en af hans vælgere, der bemærker.

Jeppe Kofod kørte især sin valgkamp på, at han "kæmper imod international skattefusk", som der også står på banneret på en af hans profiler på sociale medier. Han har blandt andet talt for at sortliste social dumping-bagmænd, en skat på internetgiganterne og en fælles europæisk bund under selskabsskatten. Og så har han været formand for Europa-Parlamentets Grønne Energigruppe. 

Læs også: Jeppe Kofods profil i Altingets kandidatdatabase og hans svar i valgtesten

Godt signal fra Frederiksen
Nu skal han kæmpe internationalt om mange andre spørgsmål. Og han bliver umiddelbart budt velkommen af flere organisationer på området. Her for eksempel generalsekretæren for udviklingsorganisationen Oxfam Ibis.

Det vækker i det hele taget en vis respekt fra flere sider, at den nye udenrigsminister har solid erfaring med det internationale. EU-forsker ved Københavns Universitet Marlene Wind kalder det et "godt signal" fra statsministeren. 

Bornholmeren Jeppe Kofod har en international profil på flere måder. Han har taget en mastergrad i udenrigspolitik på det prestigefyldte amerikanske universitet Harvard – hvor han i øvrigt spillede på indendørsfodboldholdet Danish Dynamite. Han har været Marshall Memorial Fellow og Fulbright Fellow.

Jeppe Kofod mener, at opvæksten i Svaneke har styrket hans interesse for udenrigspolitik:

"Min tro på det europæiske samarbejde blev styrket af at vokse op på Bornholm, der lå på grænsen af det jerntæppe, der delte Europa. Jeg engagerende mig i at støtte frihedskampen for mennesker i øst og oplevede senere, hvordan vi med EU's store udvidelse i 2004 lagde Den Kolde Krig bag os," har han tidligere sagt.

Skandalen
Der er dog også mere spydige kommentarer fra folk, der kalder det "en skandale" at gøre Jeppe Kofod til landets udenrigsminister. Det er den gamle sag om, at Jeppe Kofod i 2008 havde et såkaldt "moralsk upassende forhold" til en 15-årig, der stadig spøger.

"Jeg var gæsteoplægsholder fredag på et påskekursus-træf i DSU, og om aftenen ved en fest udviste jeg manglende dømmekraft ved at have et moralsk upassende forhold til en 15-årig pige," som Jeppe Kofod selv skrev i en pressemeddelelse dengang.

Sagen fik daværende gruppeformand Carsten Hansen til at kalde Kofods opførsel "utilgivelig", og han måtte i en periode trække sig fra alle udvalgsposter i Folketinget og sin post som udenrigsordfører. 

I den seneste valgkamp blev en del af Kofods valgplakater også udsat for hærværk med henvisning til sagen.

Når Jeppe Kofod forlader sin plads, bliver han erstattet af suppleanten Marianne Vind.

Forrige artikel Ny regering sender HK-fagboss til Europa-Parlamentet Ny regering sender HK-fagboss til Europa-Parlamentet Næste artikel Jeppe Kofod forlader Bruxelles en måned efter genvalg: Når Danmark kalder, siger man ja tak Jeppe Kofod forlader Bruxelles en måned efter genvalg: Når Danmark kalder, siger man ja tak