Debat

SMVdanmark: Åbn grænserne til nabolandene

DEBAT: Hvis vi ikke sætter ind nu og åbner grænsen, kan vi risikere, at staten kan blive nødt til at understøtte arbejdspladserne langt ind i næste år, skriver SMVdanmarks cheføkonom.

Alene ved at åbne grænsen mod syd kan vi forvente, at tyske turister vil lægge op til 7,5 milliarder kroner i danske virksomheder hen over sommeren, skriver SMVdanmarks cheføkonom.
Alene ved at åbne grænsen mod syd kan vi forvente, at tyske turister vil lægge op til 7,5 milliarder kroner i danske virksomheder hen over sommeren, skriver SMVdanmarks cheføkonom.Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mia Amalie Holstein
Cheføkonom, SMVdanmark

Knap seks procent af det danske BNP kommer fra turisme. Det lyder måske ikke af meget, men det svarer til, at inden- og udenlandske turister hvert år lægger 128 milliarder kroner på danske hoteller, vandrehjem, restauranter og forlystelsesparker. Samlet set er 161.000 danskere dagligt beskæftigede i turismeindustrien.

De beskæftigede indenfor turisme er ikke de eneste mennesker, der er hårdt ramt af coronakrisen. Men det er nogle af dem, der er allerhårdest ramt. En ny analyse, som er udarbejdet af SMVdanmark, viser, at aktiviteten i turisterhvervene kun kører på en femtedel af normal kraft.

Ved udgangen af maj forventer vi, at turisterhvervene samlet set har mistet 19 milliarder kroner. Hver dag der går uden flere turister, er det 200 millioner kroner, som ikke lander i de virksomheders kasseapparater.

Man behøver ikke at åbne grænserne til hele verden for at redde turismeerhvervene.

Mia Amalie Holstein
Cheføkonom, SMVdanmark

Og når højsæsonen kommer vil det tal kun stige. Krisen rammer ikke kun om virksomhedernes bundlinje, men også de mange mennesker, der har gjort turisme som en del af deres levebrød.

Der er ikke én løsning på coronakrisen. Der skal fortsat sikres udbetaling af hjælpepakker til de virksomheder, som stadigt har brug for hjælp. Og det skal sikres, at hjælpepakkerne også tager højde for de mange virksomheder, som har sæsonudsving – blandt andet på grund af turisme – og derfor ikke har mærket krisen kradse endnu.

Derudover skal der sættes gang i forbruget, og staten skal understøtte dette, så vi hurtigere når tilbage til almindelige konjunkturer. Det skal til for at virksomhederne hurtigere indhenter noget af deres høje omsætning, og derfor undgår at fyre. Venstre har foreslået en midlertidig halvering af momsen. Det forslag bakker vi op om.

Tag debatten om grænseåbning nu
Mange andre initiativer kan også sætte gang i danskernes forbrug. Der er mange ting, der skal gøres – og vi byder gerne ind med løsninger.

Vi bliver dog også nødt til at tage debatten om en grænseåbning nu. Det skal selvfølgelig foregå på en sundhedsfaglig forsvarlig måde, men ligesom andre dele af samfundet må politikerne også her udvise tillid til, at fagfolk er i stand til at agere professionelt og sikre de nødvendige forholdsregler. Vores anbefaling er, at regeringen arbejder mod en grænseåbning til Tyskland, Sverige og Norge hurtigst muligt.

Man behøver ikke at åbne grænserne til hele verden for at redde turismeerhvervene. Alene en grænseåbning til Tyskland vil gøre underværker: Seks ud af ti af alle udenlandske turister er tyskere, og store dele af Danmarks kystområder er dybt afhængig af de penge, som tyskerne lægger i sommerhusleje og gammeldags vaffelis med guf. Alene ved at åbne grænsen mod syd kan vi forvente, at tyske turister vil lægge op til 7,5 milliarder kroner i danske virksomheder hen over sommeren.

Vi bevæger os i øjeblikket ind i højsæson for turismen, og de 200 millioner kroner, som vi taber dagligt i turismeomsætning, vokser kun i størrelse, jo tættere vi kommer på juli. Turisterne lægger halvdelen af deres årlige forbrug i sommermånederne. 

En grænseåbning handler ikke om at holde hånden under turistbranchen. Det handler derimod om, at hvis vi ikke sætter ind nu og åbner grænsen, kan vi risikere, at staten kan blive nødt til at understøtte arbejdspladserne langt ind i 2021.

Virksomhederne er klar til at tage imod turisterne. Spørgsmålet er bare, hvornår grænsebommen går op.

Dokumentation

Temadebat: Fra jobfest til krise – hvad gør vi nu?

Coronakrisen har sendt tusindvis af borgere ud i arbejdsløshed. 

For at undgå fyringer og virksomhedslukninger har regeringen med udgangspunkt i trepartsaftaler lanceret hjælpepakker for op mod 285 milliarder kroner. 150.000 har indtil videre gjort brug af lønkompensationen, som hjælpepakkerne blandt andet giver mulighed for.

Hvordan vi håndterer udfordringerne og arbejdsløsheden i kølvandet på coronakrisen? Hvad kan hårdt ramte brancher selv gøre for at håndtere ledigheden? Hvilke yderligere initiativer skal politikerne, der har givet håndslag på hjælpepakkerne, iværksætte? Og kan vi grundlæggende reformere værdikæden for at undgå, at kriser rammer de mindst uddannede og svageste grupper hårdest?

Her er aktørerne:
  • Camilla Gregersen, formand, Dansk Magisterforening
  • Erik E. Simonsen, underdirektør, Dansk Arbejdsgiverforening (DA)
  • Hans Andersen (V), medlem af Folketinget og beskæftigelsesordfører
  • Helle Linnet, landsformand, Foreningen af Kommunale Social-, Sundheds- og Arbejdsmarkedschefer i Danmark (FSD)
  • Henrik Bach Mortensen, direktør, Ledernes Hovedorganisation
  • Karsten Hønge (SF), medlem af Folketinget, politisk ordfører, arbejdsmarked- og beskæftigelsesordfører
  • Karsten Mølgaard Jensen, direktør, Ase
  • Kim Simonsen, forbundsformand, HK Danmark
  • Lars Qvistgaard, formand, Akademikerne
  • Lizette Risgaard, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)
  • Mia Amalie Holstein, cheføkonom, SMVdanmark
  • Per Christensen, forbundsformand, 3F
  • Peter Halkjær, arbejdsmarkedschef, Dansk Erhverv
  • Peter Hummelgaard (S), medlem af Folketinget og beskæftigelsesminister
  • Samira Nawa (R), medlem af Folketinget og beskæftigelsesordfører
  • Steen Nielsen, underdirektør, Dansk Industri
  • Torben Poulsen, formand, Danske A-kasser
  • Thomas Kastrup-Larsen (S), formand, KL's Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mia Amalie Holstein

Kommunikationschef og cheføkonom, Rockwool Fonden, bestyrelsesformand, Rahbeks Højskole
cand.polit. (Københavns Uni, 2008), cand.mag. i filosofi (Københavns Uni. 2016), stud.jur. (Syddansk Universitet, 2026)

0:000:00