Spørgsmål og svar: Er EU's direktiv begyndelsen på enden for platforme som Wolt og Uber?

Hvad betyder EU-direktivet for leveringstjenester som Wolt og Gorillas, og hvorfor blander EU sig i det hele taget? Få svarene her. 

Foto: /ritzau/Seth Wenig
Rikke Brøndum

Hvad mener platformsvirksomhederne som Wolt og Deliveroo om en formodningsregel? 

De peger på, at deres bude ønsker at være selvstændige, og de vurderer ikke, at opfylder kriterierne for lønmodtagerstatus og tager derfor EU's udspil med ro. Eksempelvis Wolt hilser det velkomment for at få klarhed over reglerne.  
Blandt visse aktører er der dog bekymring for, om direktivet i praksis vil betyde, at platformene skal have en dommers godkendelse, før de tør benytte sig af selvstændige bud. Et andet argument fra nogle platforme er, at direktivet vil koste dem milliarder i omkostninger. 

Hvem skal afgøre, om man er lønmodtager, hvis ikke platformen er enig?  

Det vil være op til medlemslandene at beslutte, når direktivet skal implementeres. I Danmark er udfordringen, at en lang række forskellige myndigheder i dag har kompetence til at afgøre det, og de er ikke nødvendigvis enige. Arbejdsmiljøloven har én definition, skatteloven har en anden. Derfor bliver det også en opgave for regeringen at rydde op i de forskellige love.  

Altinget logoEU
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget eu kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00